Интервюта
Ще прогледнат ли служителите на сляпата Темида - Христо Иванов, министър на правосъдието
26.10.2014

Ще прогледнат ли служителите на сляпата Темида   
Христо Иванов, министър на правосъдието в служебния кабинет „Близнашки“

Водещ: Сега в ефира на „Тази неделя“ ни предстои един не много лек разговор за изгубената справедливост в обществото ни и за изключително ниското доверие в обществото ни към т.нар. независимост на съдебната система. Казвам добро утро веднага на вицепремиера и министъра на правосъдието Христо Иванов. Здравейте. Миналия път се видяхме преди два месеца и се случваше потоп в цяла България, отново имаше жертви. Ето че днес отново се виждаме с вас в един такъв ден, в който отново има жертви, този път от обилния снеговалеж. Веднага ви питам, ако пренесем времето на полето на съдебната система, в бедствено положение ли е, г-н вицепремиер, съдебната ни система?
Христо Иванов: Не, не може да се говори в толкова силни краски. Съдебната ни система, както и държавността ни като цяло има много сериозни проблеми. Наша задача е да не позволим тези проблеми да се превърнат в бедствено положение. Периодично някои от тях наистина дават на късо, както виждате, много пъти тази година във връзка с природни явления, когато институциите не можеха да реагират адекватно или пък дълго натрупвани липси на управления, процеси, водят до човешки жертви, което е ужасно. Но по принцип аз бих казал наистина има сериозни проблеми, които ние трябва да почнем да разрешаваме, за да предотвратим превръщането им в някакви бедствени ситуации.
Водещ: Най-сериозният проблем?
Христо Иванов: Най-сериозният проблем е дългогодишното отсъствие на вътрешен разговор за съдебната реформа. Този разговор тече по линия на София-Брюксел, всеки има сепаративни разговори там, няма честно поставяне на проблемите тук вътре и конструктивен диалог за това какво трябва да направим. Това е жалко, тъй като реално българската съдебна система има проблеми, но има и ресурсите да се справи с тях. Човешкият ресурс, експертният ресурс, имаме достатъчно натрупан вече опит, така че наистина най-сериозният проблем е да почнем да си говорим с достатъчно доверие и достатъчно конструктивно, за да си оправим къщичката.
Водещ: Сега, като ви слушам, честна ли беше според вас позицията на някогашния посланик на САЩ в София Джеймс Уорлик, нали не бъркам?
Христо Иванов: Имаше такъв посланик.
Водещ: Който каза така: В България има две правосъдия, едното е правосъдието за бедни, другото е правосъдието за богати. Спомням си страшна олелия се вдигна тук на местна почва, когато той направи това съждение. Съгласен ли сте?
Христо Иванов: Да. Това е така, това е така за съжаление и ние наистина трябва, и това е тема, която в много голяма степен отсъства от реалния разговор за съдебната система. До каква степен ние осигуряваме равен достъп на правосъдие на хората, които всъщност по-трудно могат със собствени средства да си го позволят. Така че аз се надявам тази стратегия, която по мое време изработихме, да постави и тази тема на преден план. Правосъдието освен формалното спазване на закона, на някакви срокове и т.н., трябва да има и хуманен аспект. И ние доста в този документ, тези неща остават абсолютно встрани от вниманието, честно казано, вдигат се шумотевици по някакви теми, които малко ме изненадват, но ние сме заложили доста сериозен пакет от мерки, които са насочени в посока на хуманизация на работата на провосъдните институции.
Водещ: Сега ще ви питам и за шумотевицата. Само директно ви задавам този въпрос: Да са ви предлагали да останете министър на правосъдието в следващото правителство?
Христо Иванов: Вижте, аз не съм човек, който слага тигана, докато рибата още е в морето. Нека да има правителство, очевидно е, че преговорите вървят трудно и ми позволете да кажа още нещо друго. Такъв разговор би бил много тежък и труден, за мен самия, такова решение. Аз не съм се родил с мечтата да бъда министър и, честно казано, очаквам с доста голямо облекчение да изляза от този пост. Предстоят много трудни реформи, много трудни именно заради…
Водещ: Това не е много честна позиция. Ако за вас това, което правите, тази стратегия, за която говорите, е кауза, защо да не направите едно трудно решение…
Христо Иванов: Тя е кауза.
Водещ: … и да продължите да бъдете правосъден министър, за да довършите това, което сте направили.
Христо Иванов: Понеже ме питате направо, ще ви отговоря направо. Ситуацията е такава, че много трудно човек може да знае дали ще успее да свърши работата, аз няма страх да си изцапам ръцете и да опитам да съм от полза и да помогна именно за тази кауза, за която съм работил целия си професионален живот фактически. Въпросът е до каква степен имаме един опит да се използва една или друга фигура, стратегия или документ, за да се замажат очите на Брюксел, и до каква степен има сериозно осъзнаване за това, че трябва да се правят реформи. Реформи трябва да се правят, те трябва да се правят без истерия, с конструктивен подход, но ние всички като професионалисти, политиците като общество, трябва да осъзнаем, че безвремието, в което тънахме седем години в много отношения. По отношение на съдебната реформа. Правени са много усилия, правени са много важни стъпки, но ние трябва този разговор да го почнем помежду си наистина да си оправим къщичката. В този смисъл, ако има такъв разговор, той ще се случи за мен в контекста именно на опита да се ориентирам доколко са сериозни шансовете да имаме реална реформа.
Водещ: Да се случи тази реформа. Притеснява ли ви или ви радва, че реформата в съдебната система се превърна в нещо като ябълката на раздора между ГЕРБ и Реформаторския блок, като условие много важно, предусловие за съставянето на една бъдеща коалиция.
Христо Иванов: Това, което ме радва, е, че така излезе в центъра и стана централна в преговорите и това е един позитивен знак за съзряването на българските политически сили. Аз мисля, че доколкото изобщо се създаде впечатление за раздор, това по-скоро е въпрос на трудна комуникация, каквото тези преговори очевидно не е изключение по тази тема, доста са трудни преговорите. Така че аз лично не бих акцентирал върху раздора, бих акцентирал върху ябълката. В смисъл наистина политическите сили почват да разбират, че без тази тема реално отговаряне на очакванията на обществото ни не може да има. Защото, госпожо Марчева, централният въпрос, който беше поставен от обществото ни в последните години, беше как да променим управлението на страната като цяло, така че тя да се управлява по-добре. Мисля, че всеки един от нас вижда много ясно един факт – България има всички обективни причини да бъде едно много по-добро място за живот. Ние ги имаме, въпросът е как да ги реализираме, техния потенциал и наистина да станем такова. Ключовият въпрос тук е управлението. Правосъдието е фундаментът на това управление и ние няма как да въведем и да отговорим на очакванията на обществото да има много по-добро управление на страната ни, без да оправим правосъдието.
Водещ: Предлагате нещо много важно, предлагате прокуратурата да бъде подложена на независима международна експертиза на нейното състояние и на нейната ефективност най-важно. Предлагам ви сега да чуем реакцията на трима главни прокурори, които дадоха интервюта за предаването на Светльо Иванов „120 минути“.
Водещ:Нужна ли е според вас международна проверка на прокуратурата?
Никола Филчев: Международна проверка, такъв мониторинг имаше и той трае три-четири години, преди България да бъде приета в ЕС. Извършваше се от баварски, немски експерти, повечето от които баварци, изпратени тук от Европейската комисия по ръководството на председателя на Баварския провинциален съд д-р Гюнтер Мюлер. Тя завърши с един извод: българската прокуратура работи с немската прецизност.
Водещ: Според вас има ли необходимост от международна експертиза на прокуратурата?
Борис Велчев: Струва ми се, че това е израз на някакъв стар национален комплекс, че по-добре е някой отвън да ни каже нещо, отколкото да се доверим на експертите от нашите собствени среди. Аз съм скептичен.
Сотир Цацаров: Никой не харесва силна прокуратура, никой не харесва прокуратура, която, общо взето, се опитва да си върши работата. На огромната част от политиците им е удобна безлична прокуратура. Слаба, подчинена, слушаща прокуратура. Ако това искат да направят с това, което наричат съдебна реформа, ще си го направят. Само че ще му берат плодовете, три-четири години и ще му берат плодовете. Те ще са горчиви.
Водещ: Искате ли да си посипете главата с пепел или?
Христо Иванов: Не, вижте, важно е да се води този разговор…
Водещ: Хайде конкретно, г-н Цацаров прав ли е, искате ли да направите слаба прокуратурата, да я подчините, да я обезкръвите по някакъв начин и сетне да берете горчиви плодове, както предупреждава той.
Христо Иванов: Вижте, естествено нямаме никакво такова желание. Това, което се опитваме, е да започне разговора за това как българската прокуратура да стане по-ефективна. Г-н Филчев каза, че изводът от доклада, който той цитира, бил, че българската прокуратура работела с немска прецизност. Мисля, че всички български граждани могат сами да преценят, точно както г-н Велчев каза, без да чакат немците да им го кажат това нещо, дали това е вярно. В този смисъл аз бих казал, ако българската прокуратура работи и начинът, по който работи, е немска прецизност, да опитаме тя да стане швейцарска. Малко по-добре да бъде.
Водещ: Да вдигнем нивото.
Христо Иванов: Абсолютно. Позволете ми пред скоби да извадя едно нещо. Преекспонира се темата за тази мярка за тази международна експертиза, преекспонира се, абсолютно се преекспонира.
Водещ: Не отстъпвайте.
Христо Иванов: Не, не, изобщо не става дума…
Водещ: Не правете крачка назад, защо?
Христо Иванов: Не, не, чуйте ме. Нека да си довърша мисълта. Ние сме предложили система от мерки, чиято насоченост не е към един или друг окончателен модел на прокуратурата. Ние сме наясно, че разговорът за това как трябва да изглежда прокуратурата, за да си върши работата по-добре, не се е състоял в България. Аз нямам конкретна идея за това как трябва да изглежда прокуратурата, това трябва наистина българските професионалисти с помощта на международни експерти да кажат и да стигнат до това. Ние този разговор не го водим по поредица от причини, включително защото за съжаление прокуратурата е една доста затворена институция в обществен план. Всеки от хората, които показахте, може да даде и би могъл да даде своя отговор защо това е така. Периодично ние чуваме критики от страна на прокуратурата, че видите ли, мониторингът на ЕК не е достатъчен, тъй като експертите идвали тука само за една седмица и не няма достатъчно сериозна проверка. Моята цел с тази мярка беше да предвидим средствата по европейски програми за това в степента, в която това е необходимо, да дойдат външни експерти, които малко по-задълбочено да погледнат. Необяснимо е за мене защо трябваше да се превърне това в такава шумотевица, но това няма никакво значение. Ние имам много наистина сериозна задача да поставим по сериозен и конструктивен начин темата за това как прокуратурата да стане по-ефективна в България. Защото виждате ли, наистина има две правосъдни системи. Аз ходих да открия на 15 септември, както всички правосъдни министри правят, учебната година в затвора, в един затвор, Старозагорския. Всички ученици бяха на двора и трябва да ви кажа, че 99 % от тях бяха от ромско малцинство. И това показва едно нещо. Бедни хора, слабо грамотни са в много голяма степен фокус на работа на нашата правоохранителни органи. Малко трябва да вдигнем социалния праг, малко. И това трябва да се случи, не за да показваме към хора на етническа база толерантност за извършени престъпления, а защото има престъпления на белите якички, които всички ние знаем, че в България не се преследват ефективно. Докато прокуратурата не почне да бъде ефективна и в тази обществена група, ние не можем да говорим сериозно за ефективност. Дайте да водим сериозен разговор за това, да, наистина именно тези хора с белите якички, така да се каже, имат интерес от подчинена прокуратура и тук г-н Цацаров е напълно прав. Те имат интерес от прокуратура, която влиза в сделки, от прокуратура, която…
Водещ: Може ли да назовете хора в бели якички, защото това като метафора звучи добре.
Христо Иванов: Не, не, тука става дума за системни явления. Моята работа е да се фокусирам върху системните фактор, така че прокуратурата да назове хората с бели якички.
Водещ: Добре. Последен въпрос. Ако следващото правителство, което и да е то, ако следващият министър на правосъдието, както и да се казва той, сложи вашата хубава стратегия в едно чекмедже и я забрави там завинаги, ще смятате ли това за ваш личен провал?
Христо Иванов: Ще бъда изключително разочарован. Това, което се надявам да се случи, е тази стратегия да послужи за основа за разговор. Ние да я направим още по-добре със съвместни усилия. Аз знам, че г-н Цацаров има доста конкретни идеи за реформа на прокуратурата. Така че освен да казваме какво не трябва да се случва. Нека да почнем да говорим какво трябва да се случва. Призовавам всички, особено на полето на прокуратурата, да почнат да казват какво трябва да се случи. Ние нямаме опция да останем в точката, в която се намираме сега, в тази стагнация. Нека да говорим за това, което трябва да се случи, и съм сигурен, че ще се оправим.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ