Интервюта
Министър Христо Иванов пред списание „LIFE“ : Реформите са неизбежни
21.11.2014

Иглика Горанова: Г-н Иванов, има ли противоречие между прокуратурата и Министерството на правосъдието по отношение на стратегия  за реформи в съдебната система - във връзка с твърденията, че стратегията предвиждала  ограничаване на правомощията на държавното обвинение?
Христо Иванов: Нормално е да има притеснения в различните  групи от магистратската общност. Говорим за един по-сериозен опит за реформа в съдебната система в мащаби, в каквито тя не е правена  през последните години.
Мисля, че с течение на времето ще стане ясно, че не само няма мащабно противопоставяне по основните цели на реформата, а че в професионалната общност, и по върховете на институциите, и в политическата класа, има нагласа, че е дошло време да се направят по-сериозни стъпки в реформирането на съдебната система.
В декларацията си, с която подкрепи кабинета, парламентът заяви намерението си да извърши такива реформи. Така че аз разглеждам прехвърчането на искри като естествена част от подобен процес. Корабът на историята леко започва да завива, казва Мартин Лутър Кинг, и това е водещото усещане в момента.  Трябва да хванем този исторически вятър и да направим необходимите реформи.
Иглика Горанова: Кои са тези съществени промени?
Христо Иванов:  Има четири основни цели. Първата от тях е да се осигури независим съд. Всеки гражданин, когато влезе в съда, трябва да е сигурен, че съдията мисли само за две неща – за  фактите по делото и за закона. Не бива да съществува възможност съдиите да бъдат подлагани на икономически или административен натиск, да бъдат съблазнявани с привилегии, да се страхуват от общественото мнение и да се съобразяват в актовете си с него.  Това трябва да го осигурим, за сме  сигурни, че имаме фундаменталната ценност на Европа – един независим съд.
На второ място, трябва да работим за едно все  по-ефективно обвинение, и аз бих се радвал да видим инициатива от прокуратурата, която сама да си постави диагнозата и сама да предложи решения. Имаше дълго чудене дали се предлага изваждане на прокуратурата от съдебната власт; стана ясно, че такова нещо  не се предлага. Сега вече можем да започнем разговор за реорганизиране на прокуратурата в рамките на конституционния модел, така че тя да може да работи по един по-ефективен начин.
Третата цел е да се случат необходимите реформи в МВР и в другите институции с подобни функции, защото обвинението работи с материал от там. Едно добре обосновано обвинение се  гради на добрата работа на дознанието.
Четвъртата цел е обща борба с корупцията във всички тези институции. Факт е, че корупция има, и ние сме предложили доста широки мерки за борба с нея, за да сме сигурни, че съдебната власт е чиста откъм корупция.
Иглика Горанова: Има ли битка между различните професионални организации на магистратите дали да се случва реформата и как?
Христо Иванов:  В някакъв момент може да има напрежение, но е много важно то да се надмогне. И тези организации – и гражданските,  и професионалните, би следвало да почнат да мислят каква реформа ни трябва, как можем да отговорим на критиките на европейските ни партньори  така, че да излезем от това състояние. Това е нашата задача и работата на всяка организация трябва да се преценява през тази призма.
Целият текст на интервюто четете в списание LIFE

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ