Интервюта
Христо Иванов: Движим се към разговор за реформиране структурата на ВСС на конституционно ниво
22.01.2015

      Трудно е да се говори за бламиране на оригиналната стратегия за правосъдна реформа, предвид че събрахме не конституционно, а мнозинство от почти 3/4 от народните представители за съдебна реформа. Това, че има разминаване по една конкретна точка – дали ВСС да е постоянно действащ орган – с партиите от опозицията, не е драматично на този етап. Важното е, че и партиите от опозицията застанаха зад идеята и възможността за конституционно реформиране на ВСС. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" министърът на правосъдието Христо Иванов:
      "Основната цел на стратегията е наистина реформирането на Висшия съдебен съвет. Когато сме съставяли стратегията, ние сме мислили какво може да стане с минимални конституционни интервенции, както и без тях, защото нямахме никакво очакване, че ще се събере подобно мнозинство. В момента ние минаваме на друго ниво на реформиране на ВСС като възможност. Какво ще успеем да договорим, да убедим парламентаристите и т.н., предстои. Съдебната стратегия не е реформата. Това беше един предварителен сериозен тест за намерението и готовността на парламента. Виждаме, че доколкото не просто стана неудобно да си "против" реформата, стана неудобно да не си "за" стратегията и това е много важно. Имаме много голяма готовност за разговори.
ВСС винаги досега е била онази трансмисия, която е осигурявала връзката между политическата и съдебната система, затова и опозицията изпитва известна "боязливост" към идеята за реформирането ѝ", изтъкна министърът, според когото обаче реформата именно на този орган е ключова:
      "Придвижваме се към формирането на достатъчно голямо мнозинство в парламента и към започването на един сериозен разговор за реформирането на конституционно ниво на структурата на ВСС. Оттук пък можем да разговаряме за страшно много параметри на работа на ВСС и да постигнем целите, които сме си заложили, а именно – той да престане да бъде трансмисия за политическо влияние в съдебната власт. По много начини може да се случи това нещо. Въпрос на разговори е. Стратегията е документ за политически намерения. Това не е реформата."
      "Не може да сведем реформата до постоянно действащ или не ВСС. Няма конституционно мнозинство за това ВСС да остане постоянно действащ", каза Иванов. Мнозинството обаче е твърде решено да реформира институцията, допълни той и уточни че реформата няма да започне в края на мандата на настоящия състав на ВСС, а по-рано:
      "Подкрепиха поправката "Миков" като част от сделка. Как ще убедим БСП и ДПС да се присъединят, без да подкрепим тяхната поправка? Става дума за условията за началото на един разговор, който обаче е сериозен и който от самото начало показва  възможност за конституционна промяна."
      В ход е процедурата за изваждането на бившия заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева от ведомственото ѝ жилище. Министърът заяви, че може да коментира казуса едва когато ведомството получи от нея искане за оставане, придружено от обосновка.

Интервюто на Силвия Великова с министър Христо Иванов можете да чуете от звуковия файл тук: http://bnr.bg/post/100511737/hristo-ivanov-pridvijvame-se-kam-razgovor-za-reformiraneto-na-konstitucionno-nivo-na-strukturata-na-vss

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ