Интервюта
Христо Иванов: Съдебната реформа е преди всичко манталитетна промяна
08.01.2015

Заплахата от терористични атаки е глобална, тя съществува и за нас, но към момента нашите служби не са регистрирали непосредствени индикации за такива рискове, каза в “Още от деня” министърът на правосъдието Христо Иванов в коментара си за атентата в Париж срещу редакцията на френското списание “Шарли ебдо”. Това не бива да ни успокоява и бдителност трябва да има, добави той.

В съдебната система има много проблеми и разговорът за тях не е лек. Но не емоциите са важни, а това, че днес голяма група съдии от Софийски градски съд говориха открито, остро за тях във ВСС. Имаше една много сериозна дискусия, от която колегите от ВСС не избягаха. Макар и със закъснение 12 от тях решение да проверят на място твърденията на съдиите от СГС. Прецедентът тук е сериозността на възела от проблеми, който бе поставен, отбеляза Иванов и посочи като най-сериозно обвинението, че ръководството на този така важен за страната съд създава огромен хаос.

“Концепцията за съдебна реформа очертава едни генерални, политически цели и в този смисъл нещата, които днес се чуха, не налагат тя да се променя. Акцентът следва да бъде върху конкретни изменения в Закона за съдебната власт, евентуално конституционни промени… за част от необходимото преструктуриране на ВСС”, каза правосъдния министър и уточни, че идеята е във ВСС да има две колегии – съдийска и прокурорско-следователска.

Доминира схващането, че прокуратурата трябва да остане в съдебната система, но трябва да се реорганизира, за да се повиши своята ефективност. Прецедент е, че сама прокуратура излезе с предложение за своето реформиране, акцентира Христо Иванов и подчерта, че е важно “да има ясно очертаване на нивата на отговорност”.

Съдебната реформа е изключително важен процес и няма да се реализира бързо, не е еднократно. “Съдебната реформа е законодателна, организационна, финансова реформа, но преди всичко това е манталитетна промяна”, обобщи министърът на правосъдието.

Цялото участие на министър Христо Иванов в “Още от деня”, 08.01.2015:

http://bnt.bg/part-of-show/hristo-ivanov-sa-debnata-reforma-e-predi-vsichko-mantalitetna-promyana

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ