Интервюта
Министър Христо Иванов: Успешната борба с корупцията в една държава зависи от способността на политическия елит да се очисти
14.03.2015

      Дебат за връщане на смъртното наказание в България няма. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за Дарик радио. По думите на министъра шокът на гражданите на Велико Търново след убийството на Вероника е обясним, но това не бива да се превръща в политически дебати за връщането на смъртното наказание, защото то е премахнато в целия Европейски съюз.
Министър Иванов обясни още, че до няколко месеца ще има нов софтуер за случайно разпределение на делата.
      „Важно е Висшият съдебен съвет да отговори на въпроса трябва ли да се направи проверка за начина, по който се одобрява използването на специални разузнавателни средства в съдилищата“, каза министърът, помолен да коментира казуса с установените нарушения при разрешаването на използване на СРС по разработката „Червеи“.
     „Начинът за справяне с проблемите, свързани със специалните разузнавателни средства е реален, а не бутафорен съдебен контрол, а институции трябва да отговорят дали проблемът се простира отвъд последните казуси, които предизвикаха скандали“, заяви Христо Иванов и допълни, че в рамките на дебата за нова законодателна уредба за службите за сигурност, най-вероятно ще бъде предложен пакет с изменения в режима на разрешаване и прилагане на СРС-та, с оглед на скандала в СГС, а и не само.
     В тази връзка министърът каза, че подкрепя предложението хората, които са били подслушвани от службите във връзка с дадено разследване, да бъдат уведомявани за това.
      „Успешната борба с корупцията в една държава зависи от способността на политическия елит да се очисти, да осъзнае, че това трябва да се случи и да постигне съгласие за начина. Европейската комисия валидира работата на прокуратурата по отношение на създаване на антикорупционни звена у нас. Можем да положим усилия и в създаването на другия румънски модел – агенцията за интегритет, която да се занимава с проверка на имуществото и конфликта на интереси на висшия ешелон на властта“, каза Иванов на въпрос на водещия, дали е добър вариант прилагането на румънския опит във връзка с борбата с корупцията.

Цялото интерю можете да чуете в звуковия файл тук: http://radio.dariknews.bg/?page=audio&id=266408

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ