Интервюта
Министър Христо Иванов: Работи се интензивно по дългосрочна програма за подобряване на условията в затворите
20.03.2015

      „Условията в българските затвори са лоши и това не е новина. Наскоро излезе т.нар. “пилотно решение” на Европейския съд по правата на човека, което обобщава проблемите, свързани с условията в местата за лишаване от свобода. Търпим и множество критики от Комитета против изтезанията“, заяви  министърът на правосъдието Христо Иванов в предаването „Още от деня“ по БНТ.
      „Шанс за подобрение има: работи се интензивно по дългосрочна програма за подобряване на условията в затворите, като в последните години са били инвестирани средства за ремонти. Нужно е обаче да се подобрят не само материалните условия, а да се работи за обучението на охранителите в затворите, да се справим с корупцията, да се преборим с насилието вътре в затворите“, каза министър Иванов и посочи, че една от мерките в тази посока е смяната на началниците в три от най-проблемните затвори в страната, която бе предприета от ръководството на Министерството на правосъдието.
      Той се съгласи с факта, че служителите в затворите не получават адекватно заплащане и изрази съжаление, че “бюджетът ни беше орязан още повече”. „Предстоят и съкращения, но надеждите ни са за ограничаването им само в оптимизация на администрацията.“
      Министър Иванов коментира, че е изненадан от отказа на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева. „Мисля, че това не беше правилно решение”, каза той. По думите му то е прецедент, защото „по принцип са много ограничени основанията, по които ВСС може да откаже образуването на дисциплинарно производство”. Аргументът за липса на достъп до квалифицирана информация, изтъкнат в някои медии, е безпочвен, тъй като в представения доклад за извършените нарушения в процедурата по даване на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства по разработката „Червеи“  няма класифицирана информация, смята министърът. Другият аргумент, че по конституция за подобен тип дейност не може да се търси дисциплинарна отговорност, също не е сериозен, тъй като в други случаи е търсена такава отговорност.
      Министърът обобщи, че именно такива решения произвеждат усещането, че институциите не могат да реагират адекватно и подхранват у гражданите чувството за несправедливост на съдебните органи.
      „Скоро Министерството на правосъдието ще предложи антикорупционен законопроект. Близо шест хиляди са лицата, които декларират имуществото си в публичния регистър. Трябва да съществува механизъм за контрол върху това.  Една от целите на проекта е и оптимизация на структурите, които се занимават с антикорупция“, каза още Иванов. 
      

Цялото интервю може да видите тук: http://bnt.bg/part-of-show/minista-r-hristo-ivanov-spravedliva-li-e-temida-u-nas

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ