Интервюта
Министър Христо Иванов в интервю за сайта на Съвета на Европа: Съдебната реформа включва и мерки за отстраняване на натиск върху съдиите при вземането на решения
16.03.2015

      „Съдебната реформа в България включва и мерки за отстраняване на различните форми на натиск върху съдиите при вземането на решения“. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за сайта на Съвета на Европа по време на двудневното си посещение в Страсбург на 16 и 17 март 2015 г. 
      Той  коментира проблемите с укрепването на съдебната система у нас, както и независимостта на отделните съдилища като институции. В разговора бяха засегнати и причините за това – историческите предпоставки,  регионалните фактори, влиянието на престъпността и проблема с корупцията. Министър Иванов заяви амбициите си за справяне с тези проблеми. Това включва предприемане на мерки, които да отстранят различните форми на натиск върху съдиите и вземането на решения, осигурявайки независимост от политическата сфера.
      Министърът коментира натовареността на част от българските съдилища като причина за забавяне на делата. Акцентира върху тенденцията за намаляване на жалбите подадени от български граждани пред Европейския съд по правата на човека.
      „Търсим възможности за разглеждане на всички  законодателни предложения и от гледна точка на европейските стандартите за правата на човека“, допълни министър Иванов.

Цялото интервю може да видите тук: http://bit.ly/1BhkNhP 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ