Интервюта
Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов в интервю за „Здравей България“ на Нова телевизия
20.08.2014

Водещ: Колкото и странно и далечно да звучи темата с асансьора, разсъждавахме, че всъщност тя пак е еманация на това чувство, че няма закони, няма правила, върховенство на закона. Когато има някакво безхаберие, нищо не се случва. Вие возите ли се в асансьор?
Христо Иванов: Ежедневно се возя в асансьор, разбира се. И наистина всеки от нас ежедневно вижда, че страшно много системи не работят. Залагат се някакви правила, има някакви изисквания, има контролни органи и всичко това се проваля в нашия живот. Между наводненията, асансьорите, политическите скандали…
Водещ: Как ви звучи – формално проверки на язовири, формално проверки на банковия надзор и на БНБ? Абсолютно формално се правят явно ремонтите и надзорът на асансьорните съоръжения. Явно и политиката ни е формална за всяко нещо.
Христо Иванов: Абсолютно ежедневие е това.
Водещ: И? Умираме си.
Христо Иванов: Умираме си, много хора умират, а други живеят в мизерия. Така че е много важно наистина да правим реформи, което означава да променяме всички тези системи, които не работят и които от години са останали като стари асансьори – някои от тях заседнали, други скърцащи, не знаят накъде точно се движат. Така че наистина фокусът трябва да е върху реформите, върху това, което можем да направим. Но има и друго. Всеки един от нас се вози ежедневно в тези асансьори и всеки един от нас има интерес да проверява дали се спазват правилата и да настоява да се спазват. Аз не един път съм имал повод да кажа – това, че не успяваме да управляваме живота си заедно, личи именно на ниво състоянието на сградите, в които живеем.
Водеща: Така, дотук с асансьорите и с метафората, която използвахме, за да започнем конкретно разговора с вас. Дотук, откакто сте назначен на поста, няколко акцента около вашето име. Кандидатура и номинация на „Протестна мрежа“; номинацията на Аглика Адамова – дъщеря на Величко Адамов, наистина скандален човек, за заместник-министър, но не беше назначена от премиера; вашата отпуска и всичко, което стана около нея. Да започнем от „Протестна мрежа“. Бъркам ли, че вие бяхте един от хората, които отидоха в прокуратурата и внесохте сигнала на „Протестна мрежа“ срещу Пеевски, Бареков и Цветан Василев. Вчера се опитах да намеря снимка, за да се убедя в това, но не можах. Но бяхте там.
Христо Иванов: Не съм присъствал на внасянето, ако това е въпросът ви, но съм един от хората, чиито подписи стои под този сигнал. Подписал съм, като гражданин. Познати казаха, че се готви такъв сигнал. В предишното ми качество на човек, който се занимава с опити за реформа, там, където има сериозни проблеми, аз винаги съм подписвал множество подобни сигнали.
Водеща: Сега следите ли обаче какво става с този сигнал и защо сякаш има мълчание по адрес на единия от тримата от страна на прокуратурата? Макар че вчера стана ясно, че 300 000 са внесли от семейството на Делян Пеевски като данъци – нещо, което не били направили досега, и това било благодарение на сигнала.
Христо Иванов: Следя какво се случва с този сигнал. Някои теми от него бяха извадени. Знаете, остава чувство за не много голяма яснота как точно беше подходено примерно в случая с КТБ. За съжаление още не сме получили ясен отговор каква беше логиката за всички тези действия. За други, както вие подчертавате, още не е стигнала до тях прокуратурата.
Водещ: А защо? Ето сега сте на такава позиция, на която може да търсите отговор по друг начин, с други механизми.
Христо Иванов: Прокуратурата е независима, аз не мога да направя нищо повече от обикновен гражданин, освен да питам тук при вас „Защо?“ и аз.
Водещ: Един въпрос лично към вас, понеже и днес виждам в прегледа на печата се акцентира на това, че вие и други хора, свързани с протестите, са усвоявали пари…
Водеща: Вестник „Труд“ за пореден път пише.
Водещ: „Чужди пари са усвоили водачи на протеста – 6,2 милиона лева“. Вие сте посочени в един контекст на „храненици“, на хора, които получават американски пари с изключителна лекота. 1 млн. 117 хил. – Български институт за правни инициативи, като програмен директор сте посочен тук.
Христо Иванов: Българският институт за правни инициативи е организация, която съществува от 2006 г. и за тези години е изпълнявала доста проекти. Ако се сумират, сигурно ще се получат такива суми …
Водеща: Какво точно…
Водещ: Внушението е, че едни избрани хора получават едни лесни пари – това е внушението.
Христо Иванов: Да, внушението е ясно. Ако са толкова лесни, предполагам, че в. „Труд“ може да кандидатства и да получи, или който там ги пише тези неща.
Водеща: Това са проекти, чиито пари откъде идват?
Христо Иванов: Има донори, които обявяват своите приоритети, обявяват конкурси за проекти, свързани с тези приоритети.
Водеща: Както много неправителствени организации работят на този принцип.
Христо Иванов: Абсолютно. Ние сме кандидатствали, отговорили сме на условията, изпълнили сме си проекта, поради което…
Водещ: Има ли един избран кръг от хора, които имат достъп до едни пари, до които всички останали нямат достъп, и те дори геополитически са в една поска? Не знам дали това е гледна или опорна точка, но съществува като мнение.
Христо Иванов: На мен ми се иска да мисля, че геополитически голямата част от страната е в тази посока, в смисъл ние се ориентираме към Европейския съюз, към Запада, към това, което се нарича евроатлантическо пространство. Така че това да получаваме пари от институционален донор с ясен произход на техните пари, с ясни приоритети за какво се дават тези пари, с ясна политика… Фондациите, за които става дума, не са…
Водещ: Не се чувствате уязвим по тази тема, така ли?
Христо Иванов: Не, абсолютно не се чувствам уязвим. Знаете ли, логиката е следната. Ние искаме да се занимаваме със съдебна реформа и с различни инициативи и проекти, които сме правили, и търсим пари за това. Били сме успешни, но не сме били успешни заради някакви /…/ и някакви заговори, били сме успешни просто защото донорът ни вярва. Това не е много по-различно, отколкото да поискаш пари от…
Водеща: По какви проекти? Дайте примери с един-два проекта, заглавията на проектите.
Христо Иванов: Заглавията няма да кажат нищо на хората, но например имаме един дългогодишен проект, който се занимава с това как се правят назначенията в съдебната система. Т.е. ние наблюдаваме всички фактори, които биха могли да говорят за корупция, и се опитваме да ги доведем до съзнанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Водеща: И какви са изводите?
Христо Иванов: Изводите са, че доста трудно се променя практиката на ВСС, така че наистина да се вглежда в хората, които назначава. Доста трудно…
Водещ: Заради корупцията ли?
Христо Иванов: Преди корупцията има страшно много несвършена работа, страшно много неща, които се правят автоматично.
Водещ: Има ли корупция? Защото сега ще изберат председател на Върховен…
Христо Иванов: В съдебната система, за съжаление, има корупция и това всеки…
Водещ: Не, не, за ВСС ви питам. Защото ще изберат на Върховен касационен съд председател.
Христо Иванов: Председател на Върховния касационен съд (ВКС)….
Водещ: Ами ако има корупция, как ще се избере?
Христо Иванов: Аз за корупция конкретно, за конкретни хора не мога да говоря, това не би било коректно. Аз се надявам ВСС да избере председател на ВКС по възможно най-прозрачен начин. Това е изключително важно.
Водеща: Да изчистим още една тема, изключително важна. Защо си платихте вноските за възстановяване на адвокатски права, щом не искате да бъдете адвокат? Вие не си ги бяхте плащали дълго време.
Христо Иванов: Разбирам ви. Нека преди това да уточним още едно нещо. Създаде се някак си усещането, че това дали съм адвокат или не има отношение към това дали мога да бъда правосъден министър или не. Искам да кажа…
Водеща: Мисля, че всеки нормален човек знае, че не е задължително правосъдният министър да е адвокат.
Христо Иванов: Последният адвокат, който е бил на този пост, е Теодосий Симеонов. Спомняте си, в края на 90-те години – тогава е имало научни работници, хора от неправителствени организации и така…
Водеща: Ясно, защо си платихте вноските, при условие, че не желаете да бъдете адвокат?
Христо Иванов: Платих си вноските, защото смятам, че имам такъв ангажимент към останалите колеги в Софийската адвокатска колегия. Моята кариера се разви по друг начин, престанах да практикувам. Същевременно…
Водещ: Но се появиха коментари, че сте немарлив към „малкото“, а как ще гледате на „голямото“, което управлявате..
Христо Иванов: Вижте, това са едни логически операции, които може да се прилагат към всичко в този живот. За два месеца накрая ще се надявам да се видят моите резултати и ако не съм се справил, ще дадете своята оценка. Но искам да кажа друго. Аз все пак, тъй като много харесвах адвокатската професия – вярно, повече харесвах нещата, които правя за съдебната реформа като цяло, те са свързани – някак си така и не взех решение да прекратя окончателно отношенията си с тази професия. Сега, тъй като дължа към колегите си тази лоялност, си платих вноските, въпреки че общо-взето не смятам да се връщам към практикуване.
Водеща: Това заради колегите от гилдията, но не заради обществен интерес, който предизвика неплащането на вашите вноски?
Христо Иванов: Задължението ми в крайна сметка е преди всичко към колегите от гилдията, на които аз се извиних. Те са единствените, които в крайна сметка може да предполагаме, че са ощетени от тази немарливост от моя страна.
Водеща: Имате ли информация защо служебният премиер Георги Близнашки не назначи Аглика Адамова за ваш заместник, след като вие публично я защитихте. А и тя излезе, макар и писмено, обяви пред медиите и обществото: „Не съм се виждала от много години с баща им, не живея с него и нямам нищо общо с него“. В същото време около 1000 съдии излязоха и я защитиха като качествен съдия.
Водещ: Професионалист.
Христо Иванов: Аз познавам лично г-жа Адамова. Ние сме работили по различни инициативи, в които моята организация е подпомагала групи съдии, които работят абсолютно безплатно за това да поправят някакви неща в своята система. Тя много ме е впечатлявала с начина си на работа и с познанията си, поради което я поканих. Мотивите на проф. Близнашки аз не мога да коментирам.
Водещ: Можете, разбира се. Няма нищо страшно.
Христо Иванов: Не, няма нищо страшно, просто не е коректно.
Водещ: Притеснил се е от отзвука, че тя е дъщеря на баща си.
Христо Иванов: Наистина не мисля, че трябва аз да коментирам това нещо.
Водещ: Един детайл пак…
Водеща: И той каза, че не иска да коментира, не му било дошло времето.
Христо Иванов: Именно това е негово… Аз мога да говоря за моите мотиви...
Водеща: Но все пак това е ваше назначение. Не трябваше ли докрай да се борите за ваше назначение, за което гарантирате?
Христо Иванов: Какво значи докрай?
Водеща: Говорейки примерно.
Водещ: Ами дори в момента да дадете допълнителни аргументи. Нейната вина е, че е „дъщеря на баща си“.
Христо Иванов: Вижте, стигнали сме до окончателното решение и то е на премиера. Оттук-нататък всяка борба излиза извън всякаква конструктивна…
Водеща: Аглика Адамова ще бъде част от екипа ви обаче под някаква форма.
Христо Иванов: Ще продължим да работим с Аглика Адамова по същия начин, по който сме работили досега и по който работят страшно много съдии. Постоянно получавам от тях писма с желание да работят с министерството по конкретни неща, които за тях представляват интерес и смятат, че ще им помогна. За мен е много важно да мога да им помогна.
Водещ: Добре, вдигнал се е шум. Крачка леко встрани.
Водеща: Само един въпрос – дали случайно имате информация, като министър на правосъдието, за свидетеля на прокуратурата, който казва, че по време на протестите срещу кабинета „Орешарски“ е договорено убийството на Делян Пеевски? И сега, ако се има предвид, че всъщност изключително публично се появиха в някои медии, в които се изявява често и Пеевски, че поръчител на убийството е едва ли не Цветан Василев, това означава ли, че Цветан Василев изпраща протест на протестите срещу себе си - хора, които да отговарят по убийството на Пеевски? Много е сложно, но така излиза.
Христо Иванов: Аз нищо от това, което казвате, не го разбирам и не мога да го коментирам. Нека хората, които ги отправят тези твърдения, да ги доказват. Много неща се твърдят някак си така, както казва народът, без никой да се чувства задължен да дава доказателства. Не виждам какво има да коментирам.
Водещ: Имате ли информация, като стана дума за Цветан Василев - въобще във вашите правомощия ли сте да се интересувате, или само МВР, къде е той, засечен ли е в Сърбия или на друго място? Съобщено беше, че се издирва.
Христо Иванов: Това са оперативни правомощия на МВР и би трябвало те да ви дадат информация.
Водещ: Нямате никаква информация?
Христо Иванов: Не, и не би трябвало да имам.
Водещ: И като доближихме тази тема, пак малко като с асансьора – може да ви прозвучи странично, но пак засяга чувството за справедливост, за върховенство на закона. И вчера имаше протест пред БНБ.
Христо Иванов: Да.
Водещ: Смятате ли, че с нарушени правата на тези хора, които казват „Ние нямаме достъп до спестяванията си“?
Водеща: До сметките си.
Христо Иванов: Без да съм специалист по банково право, там има срокове, в които трябва да започне изплащането на гарантираните размери на сметките им. Доколкото ние…
Водещ: Не се е влязло в тази процедура, за да се задейства …
Водеща: Не се и знае кога ще се влезе.
Христо Иванов: Да. И струва ми се, че преди всичко важното е да има една предсказуемост и една прозрачност в действията на БНБ… Не е редно аз много да коментирам тези неща.
Водещ: Къде е чувството за справедливост? Един човек има някакви спестявания – може да са 1000 лева, може да са 100 000 лева, може да имат и повече.
Христо Иванов: Прав сте, безспорно.
Водещ: И те в правото си ли са в момента да настояват, и пред кого?
Христо Иванов: Разбира се, че са в правото си да настояват – пред БНБ. Тя е регулаторът, в момента всички решения по КТБ са…
Водещ: БНБ я няма в случая, Искров все едно не съществува.
Христо Иванов: Това е проблемът, че има твърде много отсъстващи…
Водещ: Как те да имат чувство за върховенство на закона, за което говорим?
Христо Иванов: Един от начините е, когато избираме следващия гуверньор на Централната банка – това да стане по един по-прозрачен начин.
Водещ: Това е за следващия. Сега тези хора си имат конкретен случай.
Христо Иванов: Ами това е положението, в което се намираме. Имаме конкретен гуверньор, имаме конкретно ръководство на Централната банка. Имаме огромно недоверие в институциите в България, трябва постепенно, с еднократни действия не можем да го възвърнем това доверие.
Водеща: Вие за два месеца изобщо какво може да направите, по всички въпроси, по които разсъждаваме вече 15 минути?
Христо Иванов: Да, по всички въпроси, по които разсъждаваме над 15 минути, няма да мога да направя особено много или нищо по много от тях, за съжаление, за два месеца. Поставили сме си конкретни приоритети, които за два месеца смятаме, че могат да се случат.
Водещ: Най-важното?
Христо Иванов: Най-важното е най-накрая да опитаме да формулираме конкретен план за съдебна реформа, т.е. да разкажем в конкретна последователност какво трябва да се случи, за да започнат всички тези институции, за които ние тук говорим леко разхвърляно, да работят по-добре, да обслужват по-добре гражданите, да третират по-добре собствените си служители.
Водещ: Това звучи общо. Как например ще избере ВСС – вие го ръководите в момента – председател на ВКС? Имаше опасения, че това електронно гласуване въобще не е тайно, може да се манипулира избора и трябва с бюлетина. А това е много важно съдилище, най-важното може би.
Христо Иванов: Това е най-важният съд, защото той е едно от двете върховни съдилища, но той има абсолютно символично…
Водещ: Как ще се избере?
Христо Иванов: Това е решение, което ВСС ще вземе. Аз председателствам неговите заседания без право на глас.
Водещ: Е как искате, за да е честно и прозрачно?
Христо Иванов: Аз искам във ВСС да се проведе една честна дискусия за това как трябва да се проведе гласуването. Не е въпросът…
Водещ: Вие какво ще кажете?
Христо Иванов: Аз ще кажа, че трябва да се избере начинът, по който няма никакво съмнение как ще се гласува.
Водещ: Кой е този начин?
Христо Иванов: Досега не съм чул нито едно съмнение за гласуването с бюлетини, за разлика от това, че съществуват съмнения в гласуването с електронната система. Двете са…
Водеща: И какво толкова им коства на вашите колеги…
Водещ: /…/ избран главния прокурор.
Христо Иванов: Моля?
Водещ: С която бе избран главния прокурор.
Христо Иванов: Да, с която бе избран главния прокурор. Аз мисля, че колегите от ВСС осъзнават, че този проблем стои. Започват да правят някакви стъпки за диалог по него, надявам се…
Водеща: Колко е трудно да се гласува с бюлетини?
Христо Иванов: Аз поне не виждам никаква трудност.
Водеща: В смисъл, някакво препятствие няма там, във ВСС, за да се гласува с бюлетина?
Христо Иванов: На мен не ми е известно.
Водещ: А вратичката каква е сега?
Христо Иванов: В какъв смисъл?
Водещ: Вратичката да се манипулира, да не е прозрачно нещо пак.
Христо Иванов: Има съмнения в тази… тя не е електронна, тя е механична система. Има съмнения по различен…
Водещ: Кое например, да бъдем конкретни? Че се вижда пръста ли, какво?
Христо Иванов: Първо, че се вижда пръста и че може да се види кой как е гласувал, и че това упражнява определен натиск върху членовете или отделни членове на ВСС. Второ, че не е много ясно до каква степен самата система механично може да се настройва по различни начини.
Водеща: Вие, като отидете на заседание на ВСС…
Христо Иванов: Но това са съмнения, които са изказани в пресата – нека да подчертая това.
Водеща: Като отидете на заседание на ВСС, ще им предложите ли да се гласува с бюлетини? Ще ги питате ли „Колко е трудно, колеги, да се гласува с бюлетина?“. Урна – бюлетина.
Христо Иванов: Аз вчера имах разговор с членове на ВСС. На заседанията моята работа ще бъде да гарантирам, че тези въпроси ще бъдат обсъдени и наистина ще стигнем до един ясен разговор за това кой от двата начина е по-добър.
Водеща: Добре, още една тема, с която влязохте особено в някои определени медии, които не ви харесват. Отпуската. Защо излязохте в отпуска три дни след като встъпихте в длъжност?
Христо Иванов: Пет дни я бяха изчислили колегите. Жена ми е в напреднала бременност. Планираме съвсем скоро да си дойде в България, за да роди тук. Трябваше да й помогна. Просто общият живот, който сме имали в Брюксел, трябваше да се прекрати. Освен това имаше и медицински причини, поради които трябваше да присъствам там и това са причини, които ще ме извините, но няма да коментирам. Но знаете, един баща и съпруг има моменти, в които трябва да бъде до съпругата си. Така се получи, че в този момент тя все още е в Брюксел. На мен все ми се струва, че в наше време, когато има тези комуникации, аз не съм спирал да работя по документи, по телефона с хора. Не очаквах, че чак такава драма ще се предизвика.
Водеща: А съпругата ви е в Брюксел? Там живеете заедно?
Христо Иванов: Съпругата ми работи в Брюксел и в последните години моят живот беше така разпределен, в някакви пропорции между България и Брюксел. Сега всичко това трябваше така да го подготвим, за да се върне тя и да роди тук.
Водещ: Защо ви трябва лично на вас да сте за толкова кратко време в изпълнителната власт? С какъв личен мотив влязохте в правителството?
Христо Иванов: Аз съм в изпълнителната власт заради цялата ми професионална кариера, която е била свързана с опитите ние да имаме реформа в съдебната система. Това не е първото предложение, което получавам, за влизане в изпълнителната власт. В този конкретен момент, в тези конкретни два месеца, тъй като България трябва да актуализира стратегията, тъй като имаме нова Европейска комисия и първият доклад, който ще бъде през януари, ще бъде ключов за това да зададе тона на новите отношения между България и…
Водещ: Дано да е добър този тон.
Христо Иванов: Важното е да е честен, важното е наистина в разговор с Европейската комисия да бъдат поставени точните въпроси, така че най-сетне да започнем да се движим напред.
Водещ: „Южен поток“ ще бъде ли тема? Видяхме, че въпреки разпореждането, че всичко трябва да се спре, са увеличили
Христо Иванов: Не мога да ви кажа…

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ