Интервюта
Христо Иванов,министър на правосъдието и вицепремиер в служебното правителство:Липсва политическа воля за съдебната реформа
09.09.2014

Христо Иванов,министър на правосъдието и вицепремиер в служебното правителство:Липсва политическа воля за съдебната реформа

- Г-н Иванов, кой ви покани за министър? Говори се, че сте от т. нар. квота на протеста?
Поканата ми дойде от президента Росен Плев-нелиев. От началото на мандата на държавния глава съм работил в тясно сътрудничество с него и екипа му по редица инициативи в областта на съдебната реформа. С проблематиката в тази сфера съм ангажиран от години и в професионалните кръгове съм известен с това. Така че въобще не е било необходимо да влизам в някакви квоти, а и не ми е известно да е имало такива. Но понеже се спекулира с тази тема, искам да кажа, че важното не е дали някой член на кабинета е участвал в последните протести и в каква степен. Важното е дали работим по проблемите, които изкарват гражданите на улицата на няколко пъти в последните години и доведоха до настоящата криза и предсрочното прекратяване на мандата на парламента: корупцията, срива на институциите, лошото управление.
- Смятате ли, че има условия да се проведат честни избори и да няма търговия с гласове на метри от урните?
Феноменът на контролирания вот е много сложен и изисква комплексни мерки и дългосрочна политика. Колегите от МВР работят много сериозно и аз съм уверен, че в нашия мандат
търговията с гласове ще бъде пресечена в максимална степен
- След назначаването ви за министър ви атакуваха за неплатените ви вноски към Софийската адвокатска колегия. Защо не се отписахте, като няма да практикувате?
Професионалната ми кариера е свързана с работата ми по съдебната реформа. От години не съм практикувал професията адвокат, макар много да я ценя, поради което отлагах решението. Моят път е ясен - той е този, който ме доведе тук и който обоснова поканата и назначението ми като министър.
- Ще имате ли личен повод да почерпите в края на мандата си?
Това зависи кога точно ще бъде краят на мандата на служебния кабинет, както и от това кога точно ще роди съпругата ми. (Смее се - б. а.)
- След края на мандата ви какво предстои за вас?
В момента съм фокусиран изцяло върху работата ми като служебен министър на правосъдието. По един или друг начин ще продължа да работя за съдебната реформа. Това е моята кауза.
- Предложихте Аглика Адамова за свой заместник, но след остра реакция на обществото кандидатурата й бе оттеглена. Казахте обаче че ще продължите да работите с нея и че тя ще е член на работната група за изготвяне на проект на закона за съдебната власт.
Познавам г-жа Адамова като активен съдия и конкретните области, в които тя е изключителен професионалист, и по тази причина продължавам да разчитам на нейната помощ.
- Обявихте актуализацията на съдебната реформа за най-важната си цел. Какво ще успеете да направите в тази насока до края на мандата си?
Усилията ми са насочени към формулиране на адекватен план за реформа. Има приета стратегия от 2010 г. Повече от година се работи по нейната актуализация. Има експертни оценки, които трябва да обобщим и да
отразим това, което е свършено, както и това, което междувременно е излязло на преден план като проблематика. Ние надграждаме това, над което са работили предишни екипи, защото работата по стратегията е екипна игра. Това, което липсва, е политическата воля за действие.
- Кога стартира процедурата за избор на български съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ)?
Подготвихме проект за определяне на критериите и конкурсната процедура за избор на кандидат за съдия в ЕСПЧ. Искаме да надградим добрия опит, който имаме в избора на настоящия съдия. В края на следващата седмица след работни срещи с правозащитни и неправителствени организации ще бъде издадена заповед за стартиране на процедурата с конкретен срок, в който кандидати могат да заявят участие и подадат документи.
Следващият етап е да бъде формирана комисия, която да проведе избора по обективен, безпристрастен и прозрачен начин. България трябва да представи своите кандидати пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа до 3 ноември.
- За избор на председател на Върховния касационен съд ще се гласува електронно. Вие обаче се обявихте за бюлетини. Защо?
Висшият съдебен съвет (ВСС) е независим и решението за това как ще се гласува ще бъде взето от него. Важно е за страната то да бъде взето по начин, който изключва всякакви съмнения. Моята роля като министър и председателстващ заседанията на ВСС е
да работя с колегите за изчистване на подобни съмнения ВСС очевидно отчита наличието на такива съмнения в електронната система, поради което организира демонстрационни гласувания. За съжаление, и след тях в обществеността явно остават въпроси относно електронната система за гласуване.   Ако   наистина искаме да постигнем избор, необременен от съмнения,трябва да помислим за алтернативната -гласуване с бюлетини.
- През януари предстои доклад на Еврокомиси-ята. Какво очаквате?
Още е рано да се каже. Очаквам следващия мониторингов доклад за напредъка на България в областта на правосъдие и вътрешен ред да отрази обективно нашата работа, да ни покаже както успехите, така и сферите, в които трябва да положим допълнителни усилия.Основен приоритет на моя екип е да осигурим добра база на следващото правителство, което ще има малко време преди излизането на доклада. Предстоят поредица от срещи с експерти на ЕК, с които ще направим анализ по напредъка. За да имаме позитивен доклад, трябва да сме си свършили работата, да сме си написали домашното.
- Как ще решите проблема с надзирателите в затворите, които искат да си върнат 24-часовите смени вместо сегашните 12?
Ключовата дума е „компромис". Отнасям се с уважение към притесненията на надзирателите и към факта, че от дълго време в системата за изпълнение на наказанията се трупат проблеми, които не се решават по системен начин.
В началото на миналата седмица издадох заповед, с която до 5 септември началниците на затвори трябва да проведат срещи с представители на Синдиката на служителите в затворите, на които да уточнят организацията на работното време.Разпоредил съм част от моя екип също да присъства на тези срещи. Водят се интензивни преговори. В министерството ще имаме нова среща с ръководството на синдиката, на която ще обсъдим докъде са стигнали разговорите. Ще търсим онази точка, в която да съвместим двата интереса. Аз съм оптимист, че ще се намери компромис.
- Възможно ли е през 2015 г. заплатите им да бъдат изравнени с тези на колегите им от другите силови ведомства?
Това е въпрос на политическо решение, което ще се вземе от следващия парламент, защото зависи от бюджетната рамка за следващата година.То-ва, което ние като служебно правителство ще направим, е да положим всички усилия да аргументираме такава стъпка и да я защитим.
В момента имаме работна група с участието на представители от 2-те главни дирекции - „Изпълнение на наказанията" и „Охрана", която ще изготви проекти на подзаконовите нормативни актове, с които ще се приравнят възнагражденията на служителите от затворите с тези на служителите от системата на МВР. Работната група трябва да направи точни разчети за допълнителните средства за заплати и социални придобивки, ще изготви класификатор на длъжностите, както и вътрешни правила за работна заплата.


 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ