Последни новини
Председателят на Съда на Европейския съюз подкрепи съдебната реформа в България
10.06.2016

  Председателят на Съда на Европейския съюз Коен Ленартс подкрепи идеите в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, както и останалите стъпки от съдебната реформа в България. Той бе запознат с основните промени в организацията и функциите на органите на съдебната власт от българския правосъден министър Екатерина Захариева, която той прие в кабинета си в сградата на съда в Люксембург.
   Съдия Ленартс похвали специално текстовете за съдийското самоуправление и кариерното развитие, разписани във втория пакет с промени в Закона за съдебната власт, който се очаква да бъде приет от Министерския съвет другата седмица. „Най-важният фактор за успех на съдебната реформа е човешкият капитал“, изтъкна той.
   Белгиец по народност, съдия Ленартс отбеляза, че структурата на българския Висш съдебен съвет е напълно идентична като същия орган в неговата родина. Той отбеляза и любопитен факт, който открил наскоро заедно с българския съдия Александър Арабаджиев – че девизът на България и Белгия е един и същ: „Съединението прави силата“.
   Министър Захариева и съдия Ленартс обсъдиха още плановете за създаване на Служба на Европейския прокурор, както и номинирането на още един български съдия в Общия съд на Европейския съюз, в който на 1 септември т.г. ще се влее Съдът на публичната служба.    Председателят на Съда изтъкна изключителния принос на българските съдии в институцията. 
    На срещата присъства и българският съдия Александър Арабаджиев.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ