Последни новини
Министър Захариева проведе серия от срещи в Париж, посветени на Механизма за сътрудничество и оценка и българското председателство на ЕС
28.10.2016
   По време на срещата между българския правосъден министър Екатерина Захариева и френския й колега Жан-Жак Юрвоа бяха обсъдени съдебната реформа в България, Механизмът за сътрудничество и оценка, както и бъдещото присъединяване на страната ни към Шенген. Друг фокус на разговора бяха антитерористичните мерки, които трябва да предприемат всички държави-членки на ЕС, както и последиците от Брекзит. Българският правосъден министър подчерта постигнатите резултати на България по отношение препоръките на ЕК, както и волята на правителството за продължаване на реформите. Захариева акцентира и върху постигнатите у нас резултати в борбата с контрабандата и икономическия растеж на България през последните 2 години.
   В рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е от изключителна важност българските експерти да обменят опит и да се обучават във френските институции. Разчитаме много на опита и подкрепата на френските ни колеги при трансформирането на законодателството ни за по-ефективна борба срещу тероризма и организираната престъпност. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. "Тук - в Париж, винаги ще намерите хора, на които можете да разчитате. Знаем колко трудно ще е за вас и правителството цялата работа по подготовката, която трябва да е още по-динамична предвид преместването на председателството ви с 6 месеца по-рано", подчерта Юрвоа. Той допълни, че сътрудничеството между двете държави в областта на детското правосъдие е повече от успешно.
   По време на срещата на двамата министри бяха обсъдени още приоритетите на България по време на председателството, както и последиците от Брекзит. Захариева и Юрвоа бяха категорични, че не бива да се допуска Европа на две скорости, а напускането на Великобритания от Съюза е следствие от това, че вече доста държави-членки на ЕС са забравили истинското значение на обединението, а именно - мир, интеграция, сътрудничество, свободно движение на хора и капитали. Министър Захариева посочи, че обучението на магистрати във връзка с детското правосъдие във Франция бе изключително ползотворно и се надява тази практика да бъде продължена.
   Българският правосъден министър проведе и среща с генералния секретар на Франция по европейски въпроси Филип Леглиз-Коста. Двамата се обединиха около мнението, че самообучението на граждани с цел тероризъм трябва да се криминализира. Министър Захариева бе категорична, че тази необходимост се засилва от примерите, които имаме в последните години. Тя подчерта, че същото би следвало да се направи и по отношение на пътуване с цел тероризъм и в рамките на целия Европейски съюз. „Българското Министерство на правосъдието вече определи ключовите теми, които ще бъдат приоритетни по време на българското председателство – създаване на Служба на европейски прокурор, развиване на системата за електронното правосъдие и технологии в съдебната дейност и съдебното сътрудничество, както и изменението на Регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност”, заяви министър Захариева. С Леглиз-Коста тя обсъди още присъединяването на България към Шенгенското пространство и позицията на страната ни спрямо продължаващия вече десетилетие Механизъм за сътрудничество и оценка.
   В Париж министър Екатерина Захариева проведе още работни срещи с председателя на Комисията за конституционните норми, законодателство и обща администрация на Републиката в Националното събрание на Франция - Доминик Рембур и с държавния секретар по европейските въпроси към министъра на външните работи и международното развитие Арлем Дезир. С тях тя обсъди основните въпроси, по които България и Франция могат да задълбочат сътрудничеството си при подготовката на страната ни за председателството на Европейския съюз през 2018-та година.
   Акцент на срещата между Рембур и Захариева бяха готвените промени в НПК, продължаването на съдебната реформа в България и нуждата от още по-силно обединение и сътрудничество между всички държави-членки на Европейския съюз, предвид заплахите на 21-ви век. „Европейският съюз е нужен на всяка една държава по отделно. Числата не лъжат. Може да се види разликата в икономическия растеж преди влизането в Европейския съюз на всяка една страна. Ползите за България са очевидни и видими. Те се измерват както със статистически данни, така и с подобряването на международния имидж на страната ни", категорична бе Захариева. От своя страна Рембур подчерта, че пред правосъдните системи на двете републики има много общи предизвикателства и даде за пример факта, че във Франция проблемите с местата за лишаване от свобода са сходни на българските, а осъдителните присъди са около 2500 на година.
Основна тема на разговора между министър Захариева и държавния секретар по европейски въпроси към министъра на външните работи на Франция - Арлем Дезир, беше бежанската криза, пред която са поставени всички държави-членки.
   Българският правосъден министър подчерта, че страната ни като външна граница на Европейския съюз се справя много добре с опазване на границата си. Това коства много усилия на българското правителството, което разчита и на европейската солидарност, за да се справи с кризата. „От началото на 2016-та г. у нас наказателните дела срещу трафик на бежанци са над 450", посочи Захариева и допълни, че на границата българските служби извършват проверка на всеки, който се опитва да влезе в страната. „България е единствената държава-членка, която изпълнява стриктно всички разпоредби“, добави тя.  Друга тема на срещата бе въвеждането на електронното правосъдие до 2 години в България.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ