Последни новини
Двама министри на правосъдието председателстваха пленума на ВСС
17.11.2016
   Двама министри откриха днес пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС)  – министърът на правосъдието Екатерина Захариева и четвъртокурсникът по право от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Мартин Грънчаров, който зае позицията „Министър за един ден“ в рамките на инициативата на Junior Achievement.
   Работният ден на министър Мартин Грънчаров започна с полагане на Държавния  печат върху указа от  президента Росен Плевнелиев за награждаване на президента на Черна  Гора – Филип  Вуянович  за заслугите му за развитие на двустранните отношения, който министър Захариева приподписа. 
   На полагането на  Държавния  печат в Министерството на правосъдието присъстваха и зам. –министърът на правосъдието за един ден
Преслава Гърдева, която е ученичка в Средното училище за европейски езици „Св. Константин Кирил Философ“ в град  Русе, началникът на кабинета за един ден на министъра на правосъдието Илия Антонов, ученик в немската гимназия  „Проф.  Константин Гълъбов“  в София, и директорът на дирекция „Връзки с обществеността и  протокол“  за един ден  Валя Гальова,  студентка втори  курс  „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“.
   Днес те се запознаха със структурата, дейностите и отговорностите на министерството.  Имаха  възможността да се срещнат с всички представители  и ръководители в институцията, да посетят фронт офисите на министерството и да разговарят с десетки служители.
По-късно министърът на правосъдието Екатерина Захариева и министърът за един ден Мартин Грънчаров приеха делегации на камарите на частните съдебни изпълнители на България, Литва, Латвия и Естония, които представиха опита си в предоставянето на електронни услуги.
   Ученици и студенти от страната днес бяха ръководители за ден и на Агенцията по вписванията, на Главната агенция „Изпълнение на наказанията“ и на Главната дирекция „Охрана“.
В Агенцията по вписванията Иван Геровски  от  ПГТМ „ Христо Ботев“ в Ботевград бе изпълнителен директор. Той е ученик в 12 клас и е силно мотивиран от своето участие.
   Директор на дирекция „Регистри към Агенцията по вписванията“  бе ученичката Иванина Иванова от 108- мо СУ „ Никола Беловеждов“. Тя е участвала в много проекти, сред които са „Еразъм +“ и иновационния лагер на Junior Achievement „Млад предприемач“. Иванина мечта в бъдеще да заеме тази позиция и смята, че има потенциала да се справи.
   Несибе Юсеин бе главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Тя е ученичка в ПМГ „Иван Вазов“, която няма опит, но е въодушевена от инициативата.  Главен директор  на  Главна дирекция „Охрана“ е Денис Иванов от 23 СУ „Фредерик Жулио-Кюри“ в София.
   “Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Junior Achievement. Тя се провежда в над 100 държави и предоставя възможност на ученици и студенти да изживеят мечтата си за един ден. По този начин те се докосват до естеството на работа в различните  сфери и мотивира младите да дерзаят за мечтите си.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ