Последни новини
Германският министър на правосъдието: България върви решително в правилната посока в съдебната реформа
21.11.2016
   „Искаме да подкрепим българския министър на правосъдието г-жа Екатерина Захариева и българското правителство, което върви решително в правилната посока в съдебната реформа.“ С тези думи германският федерален министър на правосъдието и на защитата на потребителите Хайко Маас посрещна в Берлин българския си колега Екатерина Захариева.
   „Работим в тясно сътрудничество и сме готови да предложим още помощ там, където е нужна. По съдебната реформа подкрепяме действията на българското правителство и бихме желали нашето взаимодействие да продължи. Имате пълната ни подкрепа“, каза още министър Маас.
   Българският правосъден министър Екатерина Захариева запозна германския си колега със законодателните инициативи на министерството, които вече са преминали през широко обществено обсъждане, но за съжаление все още не са разгледани на две четения в Народното събрание – промените в Наказателно-процесуалния кодекс, Семейния кодекс, Търговския закон, Наказателния кодекс, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под страна и Закона за правната помощ, както и изцяло новите законопроекти за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица и законопроекта за физическите лица и мерките за подкрепа. Тя го запозна и с влезлите в сила два пакета с промени в Закона за съдебната власт, които въвеждат съдийското самоуправление, новите проверки на магистратите от страна на Инспектората на ВСС, нов ред за атестиране, кариерно израстване и дисциплинарно производство.
  „Реформите са предизвикателство във всички държави от Европейския съюз. Важното е да са в правилната посока, както прави България. Реформирането в съдебната системата трябва да става с последователни и решителни крачки“, изтъкна министър Маас. Захариева го подкрепи: „Привърженик съм на еволюциите, не на революциите.“
  Министър Захариева благодари на министър Маас за активното участие на германски прокурор в техническата мисия на Службата за подкрепа на структурната реформа, която до края на годината трябва да изготви анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата. Тя покани Германия да се включи в евентуални нови технически мисии за подкрепа на съдебната система, за които спомена и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до българския министър-председател Бойко Борисов. Захариева представи и плановете за въвеждане на електронно правосъдие, което вече е обезпечено с 35 млн. лв. по Оперативна програма „Добро управление“.
  Българският правосъден министър благодари и за помощта от страна на Берлин за обучението на експерти във връзка с подготовката на председателството на Съвета на ЕС от България, което е планирано за първата половина на 2018 г. До края на седмицата пристига поредния български експерт за обмяна на опит във Федералното министерство на правосъдието. Министър Маас обяви, че ще окаже всякаква помощ, включително чрез изпращането на свои служители в България, за да подпомогне подготовката за председателството.
Двамата министри обсъдиха още Механизма за сътрудничество и оценка, проекта на регламент на създаване на Служба на европейския прокурор, както и проектодирективата за борба с финансовите измами. България и Германия са на обща позиция, че Европейският съюз се нуждае от силна европейска прокуратура и решително подкрепят приключването на преговорите по нейното създаване. Службата на Европейския прокурор ще бъде основна тема на разговорите по време на Съвета на министрите на правосъдието на ЕС на 7 декември т.г. в Брюксел.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ