Последни новини
Министър Захариева пред Германо-българския форум в Берлин: Демокрацията не е невъзвратим процес, но няма да отговорим на популизма с популизъм
22.11.2016
      „За съжаление и България, както и други европейски държави, бе удавена в популистка вълна. Вярвам обаче, че българският народ е мъдър и проевропейски настроен. Помнете, демокрацията не е невъзвратим процес. Надявам се хората да оценят, че сме били честни и че не обещаваме невъзможни неща. Няма да отговорим на популизма с популизъм.”  С тези думи министърът на правосъдието Екатерина Захариева се обърна към близо 80 души – бизнесмени, приятели на България, политолози, анализатори и студенти, както и наши сънародници, които дойдоха в посолството ни в Берлин, за да чуят какво предстои пред страната ни в политически план и докъде е стигнала съдебната реформа.
      Събитието бе организирано от Германо-българския форум и неговия председател д-р Гернот Ерлер, централен координатор за двустранните отношения на Германия с Русия, Централна Азия и страните от Източното партньорство, назначен от германското правителство, както и бивш държавен секретар във Федералното министерство на външните работи.
      „Общият извод от кандидат-президентската кампания е, че бяха използвани страховете на хората – от бежанците, от Брекзит – каза министър Захариева. – Кандидатът на ГЕРБ може да не беше най-харизматичният, но бе най-подготвеният: 2 мандата председател на Народното събрание, с богат външнополитически опит.“ Тя обясни, че дори премиерът Борисов да не бе подал оставка преди седмица, това вероятно щеше да стане при приемането на бюджета, тъй като той бе подкрепен на първо четене в зала само от ГЕРБ, РБ и някои независими депутати. Бюджетът бе гласуван само заради тактическото отсъствие на депутати от опозицията, за да може вероятно преди второ четене да бъдат вкарани предложения, които биха заплашили финансовата стабилност – например необезпечено повишаване на пенсиите или промяна на плоския данък с прогресивна скала.
      „Въпреки КТБ, плащанията по „Белене“, повишаването на заплатите на учителите и увеличените разходи за отбрана, имаме нулев дефицит към края на годината, а България се нареди на второ място по икономически ръст в Европейския съюз за третото тримесечие на 2016 г. с 3,5%“, изтъкна министър Захариева. Тя подчерта, че ключово за всеки инвеститор е състоянието на съдебната система, администрацията, данъчната система и квалифицираната работна ръка, от която страната вече изпитва дефицит.
      Министърът на правосъдието направи преглед на свършеното в своя ресор, като отбеляза основните промени след влизането в сила на двата пакета с промени в Закона за съдебната власт: дава се шанс най-добрите и най-подготвените магистрати да станат административни ръководители, членовете на ВСС ще се избират пряко и мажоритарно от системата или с две-трети мнозинство от парламента, четири нови проверки ще гарантират независимостта и безпристрастността на магистратите. „Промените са факт, сега остава да видим как ще бъдат приложени на практика“, изтъкна министър Захариева. Тя изреди и проектите на министерството, които още не са приети на второ четене от парламента, но са изключително важни за различни групи от обществото – текстовете в Търговския закон срещу кражбите на фирми и срещу фалитите на търговци, промените в НПК за по-бързо правосъдие и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, ГПК, Семейния кодекс, Законът за изпълнение на наказанията и задържането под стража. „Жалко е, че за част от тях няма да остане време на депутатите. Ще съжалявам най-много за детското правосъдие“, сподели министър Захариева.
      „Надявам се през април вече да имаме стабилно правителство и популистката вълна у нас да е била само за президентските избори“, обобщи правосъдният министър.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ