Последни новини
Министър Павлова се срещна с посланици на страни-членки на ЕС във връзка с Плана за действие за изпълнение на препоръките от доклада на ЕK от януари 2017
27.02.2017
   „Служебното правителство ще положи всички усилия да продължи процеса на реформи по необратим начин, не само заради самия Механизъм за сътрудничество и оценка, а защото те са в интерес на гражданите и обществото“. Това заяви днес министърът на правосъдието Мария Павлова по време на работна среща с посланиците на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс, на Холандия Н.Пр. Том ван Оорсхот, на Испания Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте,  на Германия Н.Пр. Детлеф Лингеман, изпълняващ длъжността посланик на Франция  Доминик Ваaг, както и ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. 
   По време на срещата правосъдният министър запозна посланиците на страните, които активно  подкрепят съдебната реформа у нас, с Плана за действие за изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия от януари 2017 г., приет от правителството миналата седмица. В него ясно са посочени отговорните институции, ангажирани с конкретни мерки и срокове, които ще бъдат реализирани. „Три от мерките вече са изпълнени. Подготвяме и отчет за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, като намерението ни е да проведем широко обществено обсъждане по него“, заяви министърът на правосъдието. 
   Друг акцент по време на разговора бе изготвеният независим анализ на прокуратурата, който се извърши от експерти от държави членки чрез Службата за подкрепа на структурни реформи на Европейската комисия. Бе посочено и от двете страни, че това е отличен пример за сътрудничество между България, Комисията и държавите членки в такъв формат. 
   В заключение двете страни се обединиха около мнението, че и занапред ще си сътрудничат ползотворно за продължаване на съдебната реформа. 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ