Последни новини
Министърът на правосъдието Мария Павлова се срещна с посланика на Италия Н.Пр. Стефано Балди
09.03.2017
   Министърът на правосъдието Мария Павлова проведе днес работна среща с посланика на Италия Н.Пр. Стефано Балди и неговия заместник Емануеле Полио. Правосъдният министър увери италианската страна в решимостта си за запазване темпа на реформите, независимо, че мандатът на служебното правителство е кратък, няма действащ парламент и законодателни инициативи не могат да бъдат предприемани. 
   По време на срещата, на която присъстваха още заместник-министрите на правосъдието Деница Александрова-Митрова и Алексей Трифонов, министър Павлова запозна подробно гостите с приетия от правителството  План за действие за 2017 г. за изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество. Тя посочи, че в него са включени 48 мерки, като към момента, въпреки кратките срокове, 3 от препоръките са напълно изпълнени. „На 16 март т.г. на заседание на Пленума на ВСС предстои на да бъдат приети Правилата за избор на председатели на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главен прокурор. В ход е и процедурата за избор на членове за новия ВСС от магистратската квота“, уточни още министър Павлова. 
   От своя страна посланик Стефано Балди отбеляза, че структурирането на мерките по Плана за действие с разписани конкретни срокове и отговорни институции е от голямо значение и те ще следят с интерес изпълнението на препоръките. 
   В заключение двете страни се обединиха около становището, че доброто сътрудничество между България и Италия в областта на правосъдието ще продължи. 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ