Последни новини
Министър Мария Павлова: Реформите зависят от желанието за промяна у самите магистрати
14.03.2017
   „Ефективността на съдебната система е гарант за върховенството на закона, закрилата на правата, удовлетвореността на гражданите и бизнеса от достъпа до правосъдие. Тези демократични ценности трябва да се спазват и да се предадат на новото поколение магистрати. Реформите до голяма степен зависят и от тяхното желание за промяна и нетърпимост към липсата на професионализъм. Казвам това с цялата си отговорност, като човек, който доскоро бе част от тази система“.
   Това заяви днес министърът на правосъдието Мария Павлова при откриването на конференция на тема „Ефективност на съдебната система“, на която бе представен и обсъден Отчетът на изпълнението за 2016 г. на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, както и напредъкът в нейното изпълнение. В дискусията участваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, главният инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и на Висшия съдебен съвет, представители на дипломатически мисии у нас, бивши министри на правосъдието. 
   Конференцията бе открита от Деница Златева, вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 г., която изтъкна, че съдебната реформа не е заради препоръката на ЕК, а заради самите нас и нашите съграждани. Тя изрази очакване от пълна прозрачност при избора на новия ВСС и на председателя на Върховния административен съд, което е много важно както за съдебната реформа, така и за отчетеното в следващия доклад. „За първи път всеки магистрат има право на глас за членове на съвета, а и отговорността на бъдещия парламент е много голяма. След законовите промени депутатите ще избират членове на съдебния съвет от парламентарната квота с мнозинство от 2/3 от гласовете си. Това изисква много качествени хора и добри професионалисти да спечелят доверието на мнозинството народни представители“ , каза вицепремиерът. 
   От своя страна министърът на правосъдието Мария Павлова отбеляза, че никой не очаква реформата на съдебната система да се случи за 2-3 години, но е добре да се видят тенденциите, постигнатите резултати да са необратими и напредъкът да продължава. Тя припомни, че изминалата 2016 г. бе решаваща за изпълнението на Стратегията, защото бяха приети две изменения в Закона за съдебната власт в съответствие с направените конституционните промени. По думите й тези изменения са ключови, защото положиха основите на замислената реформа. Те са важни и за прилагане на новите правомощия на Инспектората към ВСС, дадени му с последните конституционни промени. 
 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ