Последни новини
Министър Цецка Цачева се срещна със заместник-министъра на правосъдието на Китайската Народна Република г-н Лиу Джъцян
25.05.2017
   Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие делегация на Министерството на правосъдието на Китайската Народна Република, ръководена от заместник-министъра на правосъдието г-н Лиу Джъцян. Една от целите на посещението е китайската страна да почерпи от българския опит, свързан с местата за лишаване от свобода и предприетите мерки по отношение на наркозависимите малолетни и непълнолетни лица. В този контекст делегацията ще посети софийски и варненски затвори и център по проблемите на център по проблемите на наркозависимите деца  и юноши.
   „Китай е наш първостепенен партньор в Азия. България желае да развива отношенията си в духа на двустранно приятелско партньорство и сътрудничество“. Така министър Цачева се обърна към китайските си колеги в началото на срещата. Тя беше категорична, че двете ни страни са в отлични политически отношения, основаващи се на взаимно доверие и уважение. „България неуклонно се придържа към принципа за единен Китай“, каза още Цачева и припомни, че страната ни е втората държава в света, признала Китайската Народна Република.
   Участниците в срещата отбелязаха, че в последните години връзките между двете страни се намират в интензивна фаза на развитие, като припомниха взаимните знакови посещения на най-високо равнище – в това число на ниво председател на Народно събрание, министър-председател и президент. Министърът припомни на делегацията посещението си в Китай през юни 2016 г. като председател на Народното събрание.
   Цачева запозна гостите си с приетата промяна в Конституцията и основния закон, който урежда съдебната власт в България като елемент от провеждащата се съдебна реформа. „Убедена съм, че водената от вас делегация ще даде тласък за надграждане на отношенията ни досега“, заяви още министър Цачева. „Ние ценим Вашето отношение към Китай и Ви приемаме като наш добър приятел“, категоричен бе Лиу Джъцян. Той обясни още, че Китайското правителство отдава голямо значение на върховенството на закона и реформата в съдебната система.
   Министър Цачева запозна гостите с готовността на Министерство на правосъдието да внесе промени в НПК. Правосъдният министър сподели пред делегацията част от идеите във връзка с проекта за антикорупционно законодателство. Китайският зам.- министър благодари на министър Цачева за доброто посрещане и организация на посещението.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ