Последни новини
Министър Цачева поздрави преподавателите и студентите от Юридическия факултет на Софийския университет по случай 125 г. от създаването му
03.11.2017

     От създаването си до днес Юридическият факултет остава верен на призванието си да формира бъдещите юристи – кадрите, които  развиват българската държавност и да  изгражда личности, които играят съществена роля в българското общество и политика.
    С тези думи министърът на правосъдието Цецка Цачева се обърна към декана проф. Сашо Пенов, преподавателите и студентите от Юридическия факултета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес по време на тържественото честване по случай 125 години от създаването му.
     На събитието в Народния театър „Иван Вазов“ присъстваха още ректорът на висшето училище проф. Атанас Герджиков, конституционни съдии, магистрати, бивши и настоящи народни представители, бивши министри на правосъдието, адвокати и др.
    „Задачата на преподавателите в Юридическия факултет никога не се изчерпвала само с обикновеното предаване на правни знания. Те винаги са били и продължават да бъдат творци на личности, създатели  на духовност, морал, интелект и самостоятелно мислене у младите хора“, каза Цачева и допълни, че през годините до днес това са много изявени учени, ерудити, интелектуалци, хора на честта с висок морал, които имат значим принос за развитието на България като модерна европейска правова държава.
    Министърът на правосъдието изтъкна, че Юридическият факултет на Софийския университет постоянно адаптира своята програма към новите нужди и задачи на държавата и обществото.
    По думите й продължаващата реформа в сферата на висшето образование по специалността „Право“ свидетелства за осъзнатата необходимост от еволюция на юридическото образование. Фокусът върху засиления професионализъм, важността на практическите стажове и прилагането на индивидуализиран подход, са част от усилията за изграждането на компетентни кадри, обезпечаващи нуждите на обществото ни през 21- ви век.
    „Благодарна съм на моите преподаватели и се гордея, че съм възпитаник на този факултет, белязан с дълга академична и научна традиция. Гордея се, че голямото мнозинство от моите колеги в Министерството на правосъдието са възпитаници на този факултет, който е бил и ще остане критерий за академичен стандарт и наука“, каза още министър Цачева.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ