Последни новини
Министър Цецка Цачева проведе работна среща в Държавния департамент на САЩ
17.11.2017

  Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща със заместник-помощник Държавния секретар Конрад Трибъл. По време на първия ден от визитата си в САЩ министър Цачева запозна г-н  Трибъл с приоритетите за Министерство на правосъдието по време на нашето Председателство на ЕС от 1-ви януари следващата година. Той прояви голям интерес към службата на Европейския прокурор както и към електронните доказателства.
  "Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство", заяви още министър Цачева.
  Институционализирането и функционирането на Европейската прокуратура, електронните досиета, борбата с изпирането на пари и защитата на личните данни са сред акцентите, с които министър Цачева запозна г-н Трибъл. Именно той отговаря в Държавния департамент за връзките с ЕС и Западна Европа.
  САЩ са ключов партньор във връзка с достъпа до електронни доказателства и прякото сътрудничество с доставчиците на информационни услуги. В 90% от случаите, свързани с електронни доказателства, информацията се съхранява на сървъри, базирани на територията на САЩ. Поради това новото законодателство на ЕС следва да насърчава и улеснява сътрудничеството между съдебните органи и да ускори взаимната правна помощ по наказателни дела. 
  По време на срещата беше направен и преглед на двустранните отношения в контекста на стратегическото партньорство между България и САЩ и продължаване на диалога между двете страни на високо и най-високо ниво. Основни теми в двустранния диалог са: сигурността и отбраната, енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на правоприлагането, борбата срещу тероризма, икономическото сътрудничество, образованието и връзките между народите.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ