Последни новини
Финландски експерт: Магистратите трябва да познава толкова добре европейското право, колкото националното
28.11.2017
      „Реформа на основния акт на Европейския съюз (ЕС) в областта на семейното право или т.нар. Регламент „Брюксел II а“ е основен приоритет в област „Правосъдие“ на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС“, заяви заместник-министър Евгени Стоянов по време на срещата си днес с делегация от Министерството на правосъдието на Финландия.
      „Свободното движение на граждани в Съюза води до задълбочавана на проблемите с родителската отговорност. Зачестяват и случаите на т.нар. международни отвличания на деца от родител. Стремежът на българското правителство е да се постигне общ подход за бързо, ефективно и в полза на децата решаване на тези казуси“, обясни зам.-министър Стоянов.
      На срещата в Министерството на правосъдието присъстваха посланикът на Финландия Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка, г-н Кари Касилаинен, главен директор на отдел „Правна администрация“, г-жа Анне Халлаваинио, съветник в същия отдел, г-н Аарне Киннунен, заместник главен директор на отдел „Наказателна политика“, г-н Хуусо Оилинки, главен специалист в отдел „Наказателна политика“ в Министерството на правосъдието на Финландия. 
      Пред тях заместник-министър Стоянов очерта и останалите основни приоритети в сектор „Правосъдие“ на Българското председателство – развитие на електронното правосъдие за лесен и отдалечен достъп на гражданите до делата и бързина на докоментооборота, както и създаване на силна и независима Европейска прокуратура, която ефективно да разследва злоупотребите с европейски средства.
      Г-н Кари Касилаинен подчерта важността всеки магистрат да познава толкова добре европейското право, колкото националното. „Само, когато се постигне тази висока компетентност, може да се установи взаимно доверие между правните системи на държавите-членки на ЕС“, отбеляза финландският експерт.
      От своя страна заместник-министър Стоянов изтъкна приноса на Националния институт на правосъдие в тази връзка.
      По време на срещата бе посочено и доброто сътрудничество между съдебните органи на двете страни.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ