Последни новини
Естонският правосъден министър Рейнсалу предаде символично на министър Цачева Председателството на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ - Правосъдие
08.12.2017

   Министърът на правосъдието на Естония Урмас Рейнсалу предаде на министър Цецка Цачева чукчето на Председателството на Съвета ПВР-Правосъдие – символ на приемствеността между държавите-членки.
   Това стана преди минути в Брюксел по време на последното редовно заседание на Съвет по „Правосъдие и вътрешни работи“ в рамките на Естонското председателство. За първи път страната ни ще бъде Председател на Съвета на ЕС от януари 2018 г., в продължение на 6 месеца.
   Естонският правосъден министър подари на министър Цачева чадър с пожелание да я пази от вътрешно политически бури,  „защото най-важен е мирът у дома“.
   На свой ред българският правосъден министър заяви, че заедно с партньорите ни от Триото Председателства - Естония, България и Австрия, ще продължим в дух на приемственост и последователност политиките на Европейския съюз в област Правосъдие. „Ще търсим точния баланс за намирането на конструктивни и работещи решения“, каза още тя. И припомни, че от ключово значение за България и за предстоящото председателство е осигуряването на ефективно, бързо и справедливо правосъдие по граждански и наказателни дела, основано на взаимното доверие в правните системи на държавите членки.
   Като основен приоритет министър Цачева открои изграждането на Службата на Европейския прокурор.
   В тази връзка по-рано днес тя се срещна с италианския си колега Адреа Орландо от когото потърси подкрепа за разширяването на обхвата на европейската прокурорска служба, както и за постигане на общ подход по регламента Брюксел IIA.
   Представяйки другите приоритетите на България за предстоящото председателство, министър Цачева акцентира върху провеждането на преговори с Европейския парламент по предложенията, свързани с усъвършенстването на механизма за обмен на информация за съдимост на граждани на трети държави, борбата с изпирането на пари, взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация, както и по Регламента за агенцията Евроюст.
   В нашия фокус ще бъдат също предложенията за Регламент относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца, Директива относно рамки за превантивно преструктуриране, предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ