Последни новини
Зам.-министър Стоянов обсъди с германски колеги конкретни досиета в сектор „Правосъдие“ на Българското председателство
11.12.2017
     „В най-активната, последна фаза сме на подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“, заяви заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов днес по време на срещата между германски и български експерти от министерствата на правосъдието на двете държави.
      На работната среща в Министерството на правосъдието присъстваха г-жа Кристиане Вирц, парламентарен държавен секретар на Федералното министерство на правосъдието и защита на потребителите, г-жа Зигфрид Якоби, ръководител на щаба за ЕС в същото министерство, представители на посолството на Германия в България, както и експерти от българското Министерство на правосъдието.
      По време на срещата зам.-министър Стоянов презентира приоритетите на България в предстоящото председателство в сектор „Правосъдие“, като акцентира върху изграждане на Службата на европейския прокурор.  Бе изтъкнато, че България и Германия са сред инициаторите за установяване на засилено сътрудничество за създавана на Европейската прокуратура и това е от изключително значение и за двете страни.
      На дискусия бяха подложени конкретни досиета, като бе наблегнато на електронните доказателства по отношение на наказателното правосъдие в киберпространството, както и т.нар. „втори шанс за предприемачите“ и повишаване на ефективността на производстата по несъстояталност.
      Особено внимание бе отделено на изменението на Регламент Брюксел II а, свързан с упражняването но родителската отговорност и връщането на деца отвлечени от родител. „Предложението е сред основните политически приоритети на Българското председателство, по който ще се стремим да постигнем общ подход с всички държави-членки“ , уточни зам.-министър Стоянов.
      От своя страна германските експерти, заявиха, че България може да разчита на подкрепата на Германия по всяка от обсъдените теми. 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ