Последни новини
Неправителствени организации подкрепят Министерство на правосъдието за поетапното пререгистриране на НПО
15.12.2017
Български център за нестопанско право , Форум Гражданско Участие  и Национална мрежа за децата изразиха подкрепата си за готовността на Министерство на правосъдието да стартирате в срок  реформата по пререгистрацията на юридическите лица с нестопанска цел от съда в Агенция по вписванията. Организациите изпратиха официално писмо до министър Цецка Цачева, след като вчера бяха запознати с плана на МП за поетапното стартиране на регистрацията им в Агенцията по вписванията от зам.-министър Десислава Ахладова.
   „Ние като граждански организации участвахме активно в дискусиите и положихме много усилия, за да се случат посочените промени. Имайки предвид опита ни, бихме искали да подчертаем важността на тази реформа, която ръководената от Вас Агенция ще реализира от 01.01.2018г. с прехвърляне на регистрацията от съда в Агенция по вписванията. Правото на сдружаване е сред основните човешки права, защитено от редица международни документи, по които България е страна“, пише в писмото.
   „Бихме искали да обърнем внимание отново върху важността на осъществяване на процеса по прехвърляне на регистрацията възможно най-безпрепятствено и без излишна административна тежест за гражданите и гражданските организации. Изразяваме нашата готовност да разпространим информация относно реформата и процеса на пререгистрация сред гражданските организации - наши членове и партньори, така че те да са максимално информирани и запознати с предстоящите стъпки. Оставаме на разположение за конструктивно партньорство във връзка с горепосочената реформа“, се казва още в обръщението до министър Цачева.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ