Последни новини
Министър Цачева в Европейския парламент: Ще работим за укрепване на европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие
11.01.2018
   “Програмата на българското председателство е интензивна, предизвикателствата са съществени, но аз и моят екип сме убедени, че заедно ще намерим конкретни решения на комплексните въпроси. Ще търсим съгласието, необходимо в общ интерес за укрепване на европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент. Тя представи пред европейските депутати приоритетите на Българското председателство в сектор „Правосъдие“. Изслушването е стандартна процедура в началото на всяко председателство, като първите министри, които застанаха пред европейските депутати, са министър Цачева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
   В своето изложение правосъдният министър подчерта, че България застава начело на Съвета в период, в който Европа и европейските граждани се нуждаят от повече стабилност, сигурност и солидарност. „Очакванията към Съвета са високи и ние съзнаваме своята отговорност. В областта на правосъдието и основните права и свободи на гражданите на ЕС ще работим съвместно с вас за намирането на общи решения. Стремежът ни е постигане на конкретни резултати за утвърждаването на силна и единна Европа посредством съгласие, конкурентоспособност и кохезия. Защото просперитетът и икономическото ни развитието се основават на нашия фундамент - зачитане на основните права и свободи и принципа на върховенство на правото“, заяви още министър Цачева.
   Пред европейските депутати тя се спря подробно на приоритетите на Българското председателство в областта на правосъдието, които са свързани с дейността на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а именно: създаването на Европейска прокуратура; преговорите по проекта на Регламент за Агенцията ЕВРОЮСТ; развитието на електронното правосъдие; Регламента за електронната неприкосновеност; Директивата за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред; Регламента за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация и др.
   Министър Цачева добави още, че България е готова за съвместно сътрудничество с Европейския парламент и по други инициативи, които са от интерес за европейските граждани в областта на противодействието на престъпността и на домашното насилие.
   На въпрос на европейските депутати за разногласията в България, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция министър Цачева заяви, че до ратификация на документа ще се стигне след дебат в българския парламент и изрази надежда, че това ще стане скоро.
   Попитана за предстоящото институционализиране на Европейската прокуратура, министър Цачева подчерта, че България, като един от инициаторите за създаването й, ще работи приоритетно съвместно с ЕК за структурирането и функционирането на тази нова европейска служба и изграждането на отношенията ѝ с партньорските институции и служби. „Предвиждаме тази тема да  бъде предмет на дискусия в рамките на Неформалното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в София в края на този месец. Допълнително въпросите, свързани с институционализирането на Службата, ще бъдат детайлно разгледани по време на двудневна конференция през март 2018 г. в София“, отбеляза правосъдният министър.
  По отношение на Регламента за Агенцията ЕВРОЮСТ, министър Цачева заяви, че страната ни ще работи интензивно по финализирането на тристранните преговори по проекта за регламент.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ