Последни новини
Министър Цачева: Арбитражният съд при БТПП има водеща роля в алтернативния способ за разрешаване на правни спорове
19.04.2018
      Арбитражният съд при Българска търговско-промишлената палата (БТПП) има водеща роля за утвърждаване на алтернативния способ за разрешаване на правни спорове и създаване на традиции в тази насока.
      Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на конференцията посветена на 120-годишния юбилей на арбитражната дейност в системата на БТПП и 65-годишнината от създаването на Арбитражния съд при БТПП.
      Пред участниците в събитието, организирано от БТПП, тя подчерта усилията, които ръководството на Арбитражния съд полага за формирането на квалифицирани кадри за бъдещата си дейност, като в продължение на повече от 12 години ежегодно провежда обучения на завършващи студенти юристи по въпросите на арбитражи, а от 4 години организира състезания по международен търговски арбитраж за студенти.
      По думите на министър Цачева през годините Арбитражният съд при БТПП продължава да бъде институцията, чиято практика се ползва с най-голям авторитет сред представителите на стопанската дейност и юридическите среди.
      „Той успешно се адаптира към обществено-икономическите промени, настъпили след 1989 г., както и в контекста на подобряване и усъвършенстване на нормативната основа, правилата за арбитражния процес, така и по отношение на въвеждането на съвременните технологии – дигитализацията в администрирането на арбитражните дела“, допълни правосъдният министър.
      Приветствие към участниците в конференцията отправиха председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на Арбитражния съд към БТПП Благовест Пунев, почетният председател на АС проф. д-р Силви Чернев и зам.-председателя Александър Кацарски.
      Сред гостите в събитието бяха председателят на Виенския арбитражен център, председателите на Арбитражните съдилища при търговските палати на Събрия, Украйна и Естония и зам.-председателят на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ