Последни новини
Министър Цачева и главният прокурор Цацаров проведоха работна среща с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеферсън Сешънс
22.05.2018
      Министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров проведоха работна среща с министъра на  правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеферсън Сешънс.
      Те дискутираха двустранните отношения в областта на международното правно сътрудничество в продължение на разговорите, водени днес по-рано при министър-председателя Бойко Борисов.
      Направен бе преглед на Договора за екстрадиция между Правителството на Република България и Правителството на САЩ за периода от 2008 г. досега, както и на действието му за някои аспекти на правната взаимопомощ по наказателни дела.  Министър Цачева и главният прокурор Цацаров потвърдиха позицията, че действието на този договор не може да бъде поставяно под съмнение, но в случая с екстрадиционното производство по отношение на Желяз Андреев и другите български граждани по същото дело в САЩ, българските институции ще работят активно за защита правата на своите граждани.
      Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеферсън Сешънс е в България, за да вземе участие утре в Министерската среща ЕС-САЩ по въпросите на правосъдието и вътрешните работи, която е в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.
      По време на срещата на високо ниво в областта на правосъдието ще бъде разгледано сътрудничество по отношение на сигурността и съдебната система в киберпространството, трансграничния достъп до електронни доказателства, транснационална организирана престъпност, както и борбата с изпирането на пари.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ