Последни новини
Министър Цачева към австрийския си колега Мозер при предаването на председателството на Съвета ПВР – Правосъдие: Силата се крепи на единството
04.06.2018
      В края на днешното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ (ПВР), в област Правосъдие, министър Цецка Цачева разказа на колегите си легендата за хан Кубрат и синовете му. На австрийския министър на правосъдието Йозеф Мозер тя символично даде сноп пръчки и му подари копие на известната картина на художника Димитър Гюдженов, която пресъздава притчата за снопа пръчки, които хан Кубрат дава на синовете си със завещанието, че селата се крепи на единството. 
      Днешното заседание в Люксемург е последното редовно заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, в област Правосъдие, в рамките на Българското председателство. От 1-ви юли т.г. Австрия поема председателството на Съвета на ЕС.
      „Докато сте заедно и се поддържате, ще сте като този сноп, никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени лесно от всеки враг. Знайте, че силата се крепи на единството“, заяви Цачева, разказвайки легендата и пожела успех на Мозер.
      В края на церемонията тя му връчи чукчето на председателството на Съвета ПВР в област Правосъдие – символ на приемствеността между държавите-членки.
      На днешната сесия се обсъждат директивите за несъстоятелността, преструктурирането и предоставянето на втори шанс, за продажбата на стоки, Регламента за Европейската прокуратура, преработения Регламент „Брюксел IIa“,  Стратегия и план за действие за електронното правосъдие за 2019—2023 г. и други.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ