Последни новини
Министър Цачева се срещна с главния прокурор на Албания Арта Марку
26.09.2018
     Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна днес с главния прокурор на Албания г-жа Арта Марку. Тя е на посещение у нас по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. Министър Цачева поздрави Марку за сключения между двете прокуратури меморандум за разбирателство и сътрудничество, който ще даде възможност на обвинителите от двете държави да си сътрудничат пряко. „Считам за особено важно, че конвенциите на Съвета на Европа предлагат широки възможности за директен контакт и обмен на документи между централните органи, вместо използването на традиционния дипломатически път. Това укрепва ролята на съдебните органи в процеса на изпълнение на молбите за правна помощ“, каза министър Цачева.
    Тя изтъкна, че един от най-важните хоризонтални приоритети на Българското председателство на съвета на ЕС беше именно насърчаването на сътрудничеството и интеграцията на Западните Балкани във всички сфери на взаимодействие със Съюза. „Това е траен ангажимент, който за пореден път бе потвърден само преди дни в годишната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза. Защото добре функциониращото правосъдие е основен стълб на европейските политики и важно условие за членство“, подчерта министърът. 
    Тя припомни, че по време на първото за страната ни председателство бе постигнат съществен напредък във връзка със сключване на Споразумение за сътрудничество между Евроюст и Албания, което се очаква да бъде подписано следващата седмица по време на срещата ЕС – Западни Балкани. „Това е знак на голямо доверие към Албания и вярваме, че достъпът до системата ще ви даде възможност по-успешно да противодействате на тероризма и организираната трансгранична престъпност“, допълни Цачева. Тя обобщи, че двустранните ни отношения в областта на правното сътрудничество са традиционно добри и протичат без трудности.
    Главният прокурор Марку от своя страна запозна министъра с реформата в съдебната система на Албания, която е генерална по своята същност. Като особено значими тя открои новосъздадените комисии за атестация на магистратите.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ