Последни новини
Заместник-министър проф. Проданов откри международна среща, посветена на противодействието на трафика на хора чрез интернет
31.10.2018
   „Глобалното разрастване и увеличеният достъп до комуникационни технологии създават нови възможности за динамичен обмен на информация в реално време, но същевременно то разширява възможностите за злоупотреба от страна на организираните престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора“.
  Това заяви днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов на откриването на регионалната работна среща “Повишаване на капацитета и сътрудничеството в Югоизточна Европа в противодействието на трафика на хора чрез интернет-базирани технологии“. Събитието се организира от Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC), в сътрудничество с Министерството на външните работи на Франция и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), чийто заместник-председател е проф. Проданов.
   „Интернет представлява и много силно оръжие за превенция, което можем да обърнем срещу трафикантите. Онлайн технологиите могат да подкрепят работата на разследващите и правоприлагащите органи за засичане на трафика, както и за увеличаване на информираността относно явлението“, заяви още проф. Проданов и допълни, че трафикът на хора остава приоритет в борбата с организираната и тежката международна престъпност.
  Целта на работната среща в София, която продължава до 2 ноември,  е да развие усилията на държавите в разбиването на транснационалните престъпни мрежи и да увеличи защитата на човешките права на жертвите на трафик на хора чрез засилване на капацитета на институциите и укрепване на каналите за редовно взаимодействие, събиране и обмен на информация и на доказателства.
  На откриването на международния форум присъстваха още посланикът на Франция в България Ерик Льобедел, Ема Хопкинс - посланик на Великобритания у нас, Давор Рауш - специалист от Службата на ООН по наркотиците и престъпността, представители на Съвета на Европа, на мрежата на Анти-трафик координаторите на Югоизточна Европа, на партньорски и международни организации.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ