Последни новини
Представители на българските институции взеха участие в шествие в Полша в памет на избитите евреи по времето на Холокоста
03.05.2019
      Институциите в България полагат и ще полагат максимални усилия за недопускане на всякакви форми на расизъм и антисемитизъм, заяви началникът на кабинета на министъра на правосъдието Десислава Абрашева по време на  ,,Похода на живите‘‘ в Освиенцим, Полша.
      В шествието, състояло се вчера, в памет на милионите избити евреи по времето на Холокоста, се включиха близо 50 хиляди души от цял свят.
      Представителите на българската държава заявиха, че с присъствието си дават ясен знак, че подобни ужасяващи престъпления срещу човечеството няма да бъдат забравени.
      Делегацията, водена от заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев, извървя 3-те километра разстояние между концентрационните лагери „Аушвиц“ и „Биркенау“.
      Преди това представителите ни бяха посрещнати от посланика на САЩ в Израел Н.Пр. Дейвид Фрийдман.
Походът, който е организиран от Николай Гълъбов, председател на организацията Приятели на Израел в България “Негев”, е първият, в който българските институции вземат такова широко участие. Сред представителите им бяха още комисар Звезделин Колев, началник отдел “Охранителна полиция” при ГДНП на МВР, представители на организацията на евреите в България „Шалом” и на Софийската синагога и др.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ