Последни новини
Министър Кирилов се срещна с посланика на Нидерландия по случая на българско дете с наложена мярка за закрила в Нидерландия
18.06.2019
      Министърът на правосъдието Данаил Кирилов инициира среща с посланика на Нидерландия Н.Пр. Берендина тен Тъшър по случая на българско момче с наложена мярка за закрила в Нидерландия.
      Детето е с предприета мярка за закрила в Нидерландия, въпреки решение на български съд за местоживеене в дома на баща му в България.
      Министър Кирилов информира посланик Тъшър, че е следил внимателно развоя на казуса още в качеството си на председател на правната комисия на Народното събрание, както и всички предприети процедури от Министерството на правосъдието от  февруари 2014 г. Тогава страната ни е изпратила първата молба по искане на бащата до Министерството на сигурността и правосъдието на Нидерландия за връщане на момчето, отведено от майката без негово съгласие.
      „Надявам се да обединим усилията си за постигане на благоприятен резултат при спазване на правото и зачитане на най-добрия интерес на детето“,  заяви министър Кирилов, като уточни, че в момента са налице всички предпоставки за настъпване на родителско отчуждение, тъй като бащата е лишен от възможност за контакт с него.
     От своя страна посланик Тъшър се съгласи, че централните органи по Регламент Брюксел IIа за родителската отговорност на двете държави трябва да работят в още по-активно сътрудничество по случая.
     Тя увери, че на предстоящото съдебно заседание в Нидерландия във връзка с мярката за закрила ще бъде осигурена възможност за присъствие на представител на консулската ни служба там.
     На срещата днес в Министерството на правосъдието присъстваха още и Емилия Бурова, за директор на Дирекция „Консулски отношения“ в МВнР, Деница Костадинова, главен юрисконсулт в Дирекция „Консулски отношения“, МВнР, Радиона Никова – директор на Дирекция "Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация“ в Държавната агенция за закрила на детето и Милена Първанова, директор на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международно осиновяване“ към Министерството на правосъдието.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ