Последни новини
Министър Диана Ковачева получи високо одобрение за работата си от съдиите от Общия съд на ЕС
30.10.2012
На 30 октомври 2012 г. министър Диана Ковачева се срещна с официална делегация от Общия съд на Европейския съюз, водена от председателя на съда Марк Йегер. Натовареността на магистратите е във фокуса на съдебните реформи в България и в Общия съд на ЕС, стана ясно по време на разговорите.

У нас се провежда последователна реформа в съдебната система с акценти върху укрепване на статута на магистратите и специализация в съдилищата, съобщи министър Ковачева. Тя посочи, че от 2007 г. до сега са създадени 28 първоинстанционни административни съдилища, а от началото на миналата година функционират специализираните наказателни съдилища и прокуратура. Предстои и изграждането на специализирани състави в областта на детското правосъдие, за което Министерство на правосъдието има подписан договор с швейцарското правителство на стойност 1 млн. швейцарски франка, заяви още българският правосъден министър. В областта на законодателните реформи се планира въвеждането на стандарти за натовареност на магистратите, въвеждането на електронно правосъдие, подобряване на процедурите по назначаване и кариерно израстване на съдии, прокурори и следователи, както и затвърждаване на практиките за прозрачност при избора на Висш съдебен съвет и висши магистрати, каза още министър Ковачева.

Тя съобщи, че при частичната промяна на състава на Общия съд през 2013 г. Министерство на правосъдието е предложило на Министерски съвет кандидатурата на Мариана Кънчева, действащ към момента съдия от България в Общия съд, за нов мандат.

От своя страна ръководителят на делегацията Марк Йегер изрази подкрепата си за реформите, започнати от Министерство на правосъдието. Той посочи, че обща цел е бързото и качествено правораздаване, както за гражданите на България, така и за гражданите на ЕС. Председателят на Общия съд на ЕС изказа одобрението си от действията на министър Диана Ковачева и подчерта, че тя се ползва с пълното доверие на институцията.

Марк Йегер и водената от него делегация, в чийто състав са председателите на състави в ОС на ЕС Жозеф Азизи, Савас Папасавас и Хейки Канинен и съдиите Марияна Кънчева, Ингрида Лабучка и Сантиаго Солдевила Фрагосо, са на тридневно официално посещение в България.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ