Последни новини
Даваме BG паспорти по документи, а не по любов
29.01.2014

Илия Ангелов, заместник-министър на правосъдието, пред в. „Труд”

- Г-н Ангелов, днес е професионалният празник на служителите в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Преди дни стана ясно, че близо 300 затворнически надзиратели са осъдили Министерството на правосъдието заради неплатен извънреден труд. Колко пари трябва да им изплатите?

- Всичкият извънреден труд за миналата година е платен. Освен това са изплатени всички искове, които служителите са спечелили в съда. Приели сме и другите искания на надзирателите. Върнахме 24-часовия режим на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода, въпреки че този режим на работа се смята за изтезание. След проверка на европейската комисия за предотвратяване на изтезанията и на омбудсмана получихме препоръки, че според тях упражняването на 24-часов режим на работа представлява изтезание и е недопустим. Но служителите го искат.

- Защо?

- Има редица причини - един от аргументите на синдикалната организация е, че иначе се увеличават разходите за пътуване на състава, част от който живее извън местоработата. Увеличава се и времето за пътуването, с което се намалява времето на хората за почивка. Заедно с това при недостига на личен състав ще бъде увеличено натоварването - психическо и физическо. След протестите на състава пред сградата на Министерството на правосъдието бе постигната още договорка за увеличение с 5 процента на заплатите на служителите в Главна дирекция “Охрана” и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, увеличение на порциона с 20 лв., който така става 80 лева. В двете дирекции се получаваха различни проценти за специфични условия на труд. Обещах им от юни да се изравнят процентите. Подписахме и двустранно споразумение за социално партньорство, което четири години и половина не беше подписано.

- На фона на това безпаричие не е ли странно, че в последните дни на кабинета “Борисов” министерството купи газьол за затворите за 3 г. напред на стойност 18 млн. лева?

- Не съм запознат с това, но е доста странно. Можело е и по-добра оферта да се намери и сигурно би се намерила.

- Правосъдното министерство прекрати практиката чужденци да получават гражданство на основание български произход, без да го доказват. Според вас обаче колко такива “българи” са успели да се промушат през системата досега?

- Мога да говоря само за времето, за което съм тук - от 3 юли 2013 г. Нормалното функциониране на Съвета по българско гражданство към министерството започна от 15 август. Оттогава той се събира 4 пъти месечно, за да разглежда документите на кандидатите. Само през м.г. служителите ни бяха разгледали 17 119 преписки след проверка на документите и след проведени интервюта - всяка една от тях се разглежда прецизно. През съвета са минали 12 471 от тях. Взе се решение да се спазва стриктно законът, в който се изисква заедно с удостоверението за български произход, издаван от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), да бъдат представени и документи за възходящи българи - роднини на кандидата.
Преписките на всички, които не отговарят на тези условия, решихме да връщаме в ДАБЧ за допълнителна проверка и за откриване на такива документи. Бяха върнати доста преписки, извадени за допълнителна проверка - общо 5661. Всеки, който предостави някакъв документ за възходящи българи - актове за раждане на родителите, военни книжки на дядовци, прадядовци, свидетелство за кръщение от българска епархийска църква, смъртни актове, майсторски свидетелства и т.н., получава положително решение от съвета и съответно предложение до вицепрезидента за издаването на указ. По много от тези преписки, върнати за допълнителна проверка, кандидатите направиха усилия и намериха такива документи - става дума за около 150 души. А други чужди граждани от български произход, като разбраха от медиите, че има такава нова практика, започнаха да представят предварително такива документи, преди да сме ги поискали.

- Имало ли е натиск към вас да се откажете от тази усложнена процедура и да разглеждате документите по стария ред?

- Съветът по гражданство разбира аргументите на историците за наличието на българско население в определени области в чужди държави, но ръководното начало е законът и всеки случай е индивидуален, затова трябва да се доказва сам за себе си, а не на базата на исторически твърдения.

- Какви са реакциите от страна на посредниците за гражданство, които сигурно никак не са доволни от новата процедура?

- С посредници ние не контактуваме.

- ДАБЧ ви предлагаше за българско гражданство кандидати, които са попълнили единствено въведената от агенцията т. нар. декларация за българско национално самосъзнание. Тази декларация обаче не фигурира в нито един закон или наредба. Кой според вас трябва да се разпореди, за да се прекрати използването на този “документ”, който не доказва произход?

- Когато се занимаваме с преписките на кандидатите, Съветът по българско гражданство въобще не разглежда тази декларация като документ.
Кандидатът трябва да има възходящи българи, което да се удостовери със съответната документация. Това са изискванията и ние ги спазваме. Ако политиците искат нещо друго, да си променят закона.
Ако приемахме тази декларация, всеки, който я попълни, би могъл да си извади гражданство. В Германия например, хората, живели на териториите на страната до загубата на Втората световна война, се считат за немци, но всичко това трябва да се докаже, за да получат паспорт от федералната република. В бившата СССР в актовете за раждане пише, когато майката или бащата е немец. Благодарение на такива документи много руснаци успяха да получат и немско гражданство.

- Правителството обсъждаше идеята ДАБЧ да се влее във външното ни министерство, за да бъде работата по-ефективна. Според вас къде е мястото на тази агенция?

- Няма да коментирам.

- Предходните правителства се възползваха често от член 16 в Закона за българското гражданство, който даваше възможност на всеки министър да предложи за BG паспорт чужденец с мотива, че има особени заслуги към държавата. Сегашният кабинет прави ли същото?

- Дали сме само две-три гражданства за особени заслуги. Предложенията са предимно от министъра на спорта и от министъра на културата. Финландецът Мауна Хермунен, световен шампион по супермото, получи гражданство и се състезава за България. Друг, който получи гражданство, е американски филмов продуцент. Нямаме бизнесмени и инвеститори. Имаме в момента само кандидати по чл. 12а от ЗБГ – получили постоянно пребиваване като инвеститори в България преди не по-малко от 5 години. Тези кандидати са получили статут по стария закон, който изискваше само инвестиция от 250 000 долара до 2005 г. и 500 000 долара до 2009 г., а не от поне 1 млн. лв., както е в момента. Имаме около 10 преписки, но по тях още нямаме произнасяне.

- Трябва ли да се разшири въпросникът, по който правите интервюта с кандидатите за гражданство? Повечето идват с наизустени отговори на петнайсетината въпроса, тъй като посредниците за гражданство са си свършили перфектно работата.

- Според мен и според Съвета трябва да се прецизират още повече въпросниците за интервютата. Според закона интервюто се води на български език, но много често се случва интервюираните да не знаят езика и да използват преводачи. Куриозен е случаят с една албанска гражданка. Тя дойде на интервю, а аз присъствах случайно. Когато влязох, тя говореше на английски език, а преводачът превеждаше на развален български. Такива хора според мен не трябва да се допускат. Само лицата от български произход идват с преводачи, останалите чужденци, които нямат българи в рода си, идват с удостоверения, че владеят български език и наистина го говорят.

- Имате ли намерения да върнете изискването в закона, отпаднало през 2001 г., че кандидатите трябва да знаят задължително български език?

- Би трябвало да го знаят. Нали твърдят, че им е майчин език?

- Продължават ли да идват сигнали за нови “българи”, които са извършили престъпления в Западна Европа?

- При прецизирането на документите се затегна режимът и тези случаи намаляват. Ако дойде сигнал от Шенгенската информационна система за такива нарушения, съветът директно отменя натурализацията. Имаме в момента около 10 случая - хора с присъди, получени преди натурализацията. Тяхната отмяна ще е факт до месец-два. За 5 лица вече имаме отмяна на указа за натурализация при направени 7 предложения до вицепрезидента за отмяна.


 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ