Последни новини
Министър Цачева връчи сертификати на 19 магистрати и експерти от страната, обучени за работа с деца
21.09.2018
   „За Министерството на правосъдието осигуряването на съдебни процедури, съобразени с правата на детето, са от ключово значение. Принципът в детското и семейното правосъдие за ръководното начало, стъпило здраво върху справедливостта, грижата за малолетните и непълнолетните,  е водещ и за нас през тези години, когато полагахме основите на тази необходима реформа.“ Това заяви днес в Стара Загора министърът на правосъдието Цецка Цачева при връчването на сертификатите на 19 магистрати, полицейски служители и социални работници от Добрич, Разград, Смолян, Хасково, Ловеч, Търговище, Силистра и Кърджали. Те завършваха обучение на тема  „Права на децата, специализация по младежко правосъдие за професионалисти в България: Обучение за специалисти, провеждащи изслушвания на деца", организирано от Министерството на правосъдието, съвместно с Международния институт за правата на детето в Швейцария.
   Това е последното от поредицата обучения по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Адвокат Алин Серме от Международния институт за правата на детето в Швейцария, която бе един от лекторите, благодари на министър Цачева за доброто и успешно реализиране на специализираната обучителна програма.
   Министър Цачева отбеляза днес пред експертите, обучени за работа с деца, че се надява наученото от тях  да бъде използвано изцяло в защита и подкрепа на децата, които са били или ще бъдат в досег с правосъдната система.
   Българо-швейцарският проект ще бъде финализиран на 25 септември 2018 г. от 9.15 ч. в х-л „Балкан“, като на заключителната конференция в София участие ще вземат министър Цачева и посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. По време на форума ще се конкретизират извършените дейности  по привеждане на правната рамка на системата за правосъдие за деца у нас в съответствие с европейските и международни стандарти и подобрявана на квалификацията на магистрати и експерти, ангажирани в работа с малолетни и непълнолетни, както постигнатите резултати по сформиране на пилотни съдебни състави за работа с деца и изграждането на „сини стаи“ в страната.

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ