Последни новини
Министър Диана Ковачева подписа споразумение за стартирането на проект за младежкото правосъдие
17.10.2012
„Даваме старт на реалната реформа в съдебната система, свързана със специализацията в сферата на младежкото правосъдие и това е много важен момент в правораздаването у нас”. Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева при подписването днес, 17 октомври 2012 г., на споразумение с швейцарското правителство по програма „Укрепване на правния и институционален капацитет на съдебната система по отношение на младежкото правосъдие”.

Министър Ковачева изтъкна, че въвеждането на специализация в работата на съда при делата с участието на непълнолетни и малолетни лица е от изключително значение за усъвършенстване на правораздаването и то за една така уязвима група – тази на децата.

По проекта, който е на стойност 2 милиона лева и ще бъде осъществен в рамките на 30 месеца, се предвижда да бъдат обучени 130 български магистрати, както и полицаи, социални работници и психолози.

Министър Ковачева поясни, че не става въпрос за специализирани съдилища, а за специализирани състави към съществуващите правораздавателни органи. Ще бъдат избрани 5 пилотни съдилища, в които ще се осъществи проектът, като цялостната програма предвижда не само обучение на магистрати, но и промени в инфраструктурата в правораздаването – оформянето на специализирани съдебни зали за водене на дела с участие на малолетни и непълнолетни, както и съответните законодателни промени. Правосъдният министър специално подчерта, че предложенията за тези промени ще бъдат подложени на широка обществена и професионална дискусия.

Министър Ковачева обяви, че пилотните съдилища ще бъдат определени на базата на данните от досегашната дейност на съдилищата, като критерият ще бъде броят на дела с участието на малолетни и непълнолетни. Министърът на правосъдието съобщи, че само за миналата година у нас са регистрирани 4 хиляди досъдебни производства, свързани с малолетни и непълнолетни.

„Сътрудничеството ни с Министерство на правосъдието е много добро и то ще доведе до положителни резултати. В това съм напълно убеден и вярвам, че в края на проекта ще се поздравим с успех”, заяви представителят на Швейцарската агенция за развитие г-н Пол-Виктор Престел, който подписа споразумението от швейцарска страна.

„Стартиралият днес проект е част от цялостна програма  в областта на правовия ред и сигурността, в рамките на двустранното сътрудничество между България и Швейцария. Той е с особена важност, тъй като става дума за правосъдие за деца”, каза при подписването посланикът на Швейцария у нас г-жа Регина Ешер.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ