Последни новини
130 служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ участваха във фолклорен фестивал в Сливен
25.01.2019

 Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри в Сливен първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи в системата на изпълнение на наказанията. Събитието се организира от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/, с подкрепата на Община Сливен.
   Фестивалът се провежда под мотото „Да се върнем при извора“. Той е част от програмата на тържествата по повод 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите, чиято кулминация предстои на 29 януари т.г., когато е и професионалният празник на работещите в ГДИН.
    В културното мероприятие, което приключи късно вчера, участваха над 130 служители от затворите и от Областните служби „Изпълнение на наказанията“. Те представиха танцови и музикални традиции от различни етнографски региони.
   Фестивалът протече в две категории. При танцовото изкуство  призовите места са за участниците от затворите в Враца, Бобов дол и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – Благоевград, и домакините от затвора в Сливен.
   В другата категория – музикално изкуство, отличени са индивидуални изпълнители от затворническо общежитие Смолян, затворите Бобов дол и Сливен. Наградите на публиката получиха за изпълнението на служителите от затворите в Стара Загора и Бобов дол.
   По време на визитата в Сливен заместник-министър проф. Проданов се запозна на място с хода на ремонтните дейности, които текат на територията на единствения затвор за жени в България. В момента там се извършват довършителни дейности по изграждането на нов арест с капацитет до 40 задържани лица. По думите на началника на затвора в Сливен старши комисар Йордан Данев модерната сграда, която ще отговаря на европейските стандарти, ще бъде напълно готова до няколко месеца.


 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ