Последни новини
Министър Диана Ковачева участва в церемонията по случай 120 г. от създаването на Юридическия факултет на Софийския университет
03.11.2012
Министърът на правосъдието Диана Ковачева участва в церемонията по случай 120 години от създаването на Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. „Ние знаем толкова, колкото помним. Преди 120 години, на днешния ден, 22-ма студенти на новооткрития Юридически факултет прекрачват прага на създадения няколко години по-рано Софийски университет и с това се поставя началото на юридическото образование в България. Този факт има значение не само за развитието на образователната система в България, но и за развитието на държавата и държавността, защото правото е основният стожер на всяка демократична държава”, заяви министър Диана Ковачева в приветствието си към преподавателите, студентите и гостите на тържеството.

„Смело мога да твърдя, че европейските стандарти в юридическото образование в България са били заложени още преди началото на 20 в. от основателите на ЮФ на СУ. Тези високи стандарти ние наследяваме и трябва да положим усилия да ги съхраним и да ги развиваме. Освен традиционната си роля да образова и възпитава българските юристи, ЮФ на СУ има и друго, не по-малко важно призвание – да създава ядрото на правната общност в България, да изгражда подготвени и компетентни юристи, силни и индивидуални характери, личности със знание и собствено мнение, които притежават умението да го отстояват достойно. И не на последно място - да възпитава в зачитане на върховенството на закона и да гарантира свободата на вечно търсещия знания дух”, каза министър Ковачева. Тя допълни още, че за нея е огромна чест да бъде възпитаник на най-стария и най-престижния юридически факултет в България – Юридическият факултет на Софийския университет.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ