Последни новини
Министър Диана Ковачева: Реформата в съдебната система трябва да е припозната отвътре
12.11.2012
Реформата в съдебната система не може да се случи отвън, трябва да бъде  осъзната от магистратите. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева днес, 12 ноември 2012 г., пред участниците в конференция "Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда", открита в столичния хотел "Шератон".

Когато говорим за ценности, реформи, устойчивост на реформите, трябва да си дадем ясна сметка, че нито една реформа или инициатива не може да бъде успешна, ако не е припозната отвътре от тези, които трябва да са двигатели на реформата, посочи Ковачева. Никой не може да наложи отвън ценности, добави тя.

Диана Ковачева отбеляза, че ръководството на правосъдното министерство обсъжда с представители на бизнеса предложенията за промени в законите, които прави, чрез обществения съвет към ведомството. Бизнесът усеща най-бързо какви са неговите потребности и потребностите на хората, поясни тя.

Идея на бизнеса е създаването на сайт срещу измамите с имоти, който ще бъде представен тази сряда, посочи министърът. На него може да се получи информация на три езика за начина за придобиване на имоти в България, така че купувачите да не бъдат излъгани. Те ще могат да задават въпроси на три езика и да получават компетентен отговор до 24 часа. По този начин институциите подават ръка на бизнеса.

От 1 декември ще има възможност при всяка промяна в статута на една фирма в Търговски регистър, собственикът й да получава СМС в реално време, информира Ковачева. Така ще се предотвратяват манипулации и кражби на фирми.

Министерство на правосъдието предлага електронното правосъдие да бъде част от промените, които ще се внесат в Народното събрание в началото на следващата година.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ