Последни новини
Министър Диана Ковачева: Няма успешна съдебна реформа, ако тя не е припозната от магистратите
30.11.2012
„В залата виждам лидерите, които ще поемат реформата в съдебната система. Няма успешна съдебна реформа, ако тя не е припозната от самите магистрати”, заяви днес, 30 ноември 2012 г., министърът на правосъдието Диана Ковачева при откриването на заключителната среща на председателите на съдилища-модели и съдилища-партньори по проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда”. Двудневният форум е организиран от сдружение „Програма за развитие на съдебната система” и на него са поканени представители на 60 съдилища от цялата страна, магистрати и дипломати.

„Държейки ръката си на пулса на съдебната система за нас, екипът на Министерство на правосъдието, е важно взаимодействието между гражданското общество и самата съдебна система”, каза министър Ковачева. Тя подчерта, че за пръв път с магистрати от цялата страна се консултират промените в Закона за съдебната власт предварително, още преди да бъдат изготвени.

„Подкрепата на всички магистрати за електронното правосъдие за нас е много важна”, каза още министърът на правосъдието. „Концепцията ни предвижда до 3 години да отпадне хартията в съдилищата и това да е право, а не задължение за гражданите”.

По темата за натовареността министър Ковачева отбеляза, че съвместно с Висшия съдебен съвет ще бъдат изработени индивидуални норми на натовареност на всеки магистрат.
В дискусията с изложения участват и заместник-министрите на правосъдието Деница Вълкова и Велина Тодорова.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ