Последни новини
Зинаида Златанова: Репутацията на съдебната система се гради от имиджа на магистратите
30.10.2013

      Репутацията на съдебната система се гради от имиджа на магистратите, на действията на всеки един от тях, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Лице в лице” по БТВ. Г-жа Златанова беше категорична, че единствено в ръцете на магистратите е възможността да оправят репутацията на системата. „Тяхната независимост и несменяемост  има обратна страна, която да гарантира баланс на обществения интерес и това е отчетността пред обществото”, подчерта вицепремиерът. Според г-жа Златанова през последните седем години реформата в съдебната система е в застой.
      Вицепремиерът обяви, че в края на ноември се очаква да дойде мисия на ЕК от Генерална дирекция „Вътрешен пазар”, която се занимава със законодателството по обществените поръчки. Г-жа Златанова обясни, че тази мисия е планирана и се провежда във всички страни-членки с оглед осигуряването на конкуренция,  развитие на бизнеса и недискриминация. В България мисията ще прегледа прилагането на законодателството в обществените поръчки през последните няколко години. Г-жа Златанова отбеляза тревожната статистика, представена от вицепремиера Даниела Бобева, според която 70% от обществените поръчки са такива, при които накрая остава само един кандидат. „Много е добре тази мисия да дойде и да поговорим за това какви слабости виждат те. Ние също виждаме слабости в системата, които трябва да се отстранят”, каза г-жа Златанова.
      По отношение на решението на Народното събрание относно мораториума за земеделската земя, вицепремиерът отбеляза, че правителството няма да изпълни решението на парламента. В противен случай чисто юридически това би означавало да наруши едновременно Конституцията на България и основни договори от първичното право на ЕС. Г-жа Златанова напомни позицията си, че решението на парламента няма правна стойност.
     „Ако студентите имат въпроси относно качеството на висшето образование, за това как ще се финансира от европейски средства, съм готова да дискутирам с тях”, каза г-жа Златанова, попитана за протестиращите студенти. „Младите хора е добре да имат гражданска позиция. Друг е въпросът, че мястото на политическите партии не е в университетите. Това го казвам не аз, а законът”, подчерта вицепремиерът. Г-жа Златанова напомни, че в момента се изработва новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, която ще налее 1 млрд.лв. през следващите седем години в българското образование и наука. „Очевидно това не е първа точка в дневния ред на протестиращите студенти”, отбеляза вицепремиерът.


 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ