Последни новини
Вицепремиерът Зинаида Златанова: Ако днес възпитаваме децата си в толерантност, утре те ще бъдат толерантни граждани на България и Европа
28.11.2013

    “Българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. Това е част от нашата култура и основателен повод за гордост”. С тези думи заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова откри днес конференция „Речта на омразата и ролята на гражданското общество”. Събитието се  провежда в рамките на Втората годишна среща за обмен на добри практики между неправителствени организации от България и страните донори.  Организатори на конференцията са Институт „Отворено общество-София” и фондация „Работилница за граждански инициативи”.
     В обръщението си към участниците вицепремиерът Златанова заяви, че езикът на омразата не е български патент и той не е в обръщение от вчера или от днес. „Напоследък сме свидетели на тревожното явление в българския обществен живот, а именно езикът на омразата. Несъмнено притеснителни са изводите от изследването, което се представя днес. За съжаление, то разкрива, че 45,6 % от анкетираните през последната година са се сблъсквали с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза, агресия към представители на етнически, религиозни  или сексуални малцинства” каза министър Златанова и припомни, че българският законодател е предвидил наказания в тази посока.
     В своето изказване правосъдният министър отново призова за толерантност. „Както с право българските граждани реагират срещу всеки опит да се гледа на тях като своего рода хора втора ръка европейци,  така и ние в никакъв случай не трябва да даваме повод за дискриминация, особено на хора, попаднали в чужда държава, бягайки от войната”.
    Вицепремиерът се спря и на отговорната роля на медиите, давайки конкретен пример. „Настръхнах, когато вчера в кабинета ми постъпи запитване от уважавана от мен медия, дали назначение на съдия по вписванията, е политическо, само, защото назначеният е с турско име. Това за мен е дискриминация”, каза министър Златанова. Тя акцентира и върху важната роля в овладяване речта на омразата, която има семейството. „Ако възпитаваме всекидневно децата си в толерантност, утре те ще бъдат толерантни граждани на България и Европа”.
     В конференцията взеха участие представители на специализираните институции, на неправителствени организации, на медиите, анализатори и граждански активисти.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ