Последни новини
Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова: България трябва да има съдебен инспектор
29.01.2014

     "България трябва да има главен съдебен инспектор и още от началото на мандата призовавам да се избере такъв, за да имаме работещ инспекторат". Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова днес пред журналисти по повод прекратената процедура за избор на съдебен инспектор.
   Златанова изрази надежда, че новият опит за избор ще бъде успешен, след като сегашната процедура беше прекратена. "Ако някой няма от какво да се притеснява, не би се притеснил. Нека не забравяме, че когато говорим за номинациите, трябва да имаме предвид, че поемането на такава позиция е отговорност и всеки трябва да реши сам за себе си дали може да я поеме. Трябва да разсъждаваме и на тази тема", каза Златанова в отговор на въпрос дали магистратите се притесняват да се кандидатират заради информацията, която излиза след това за тях публичното пространство.
    Правосъдният министър припомни, че мандатът на предишния главен съдебен инспектор към ВСС е изтекъл преди повече от година. Министър Златанова не приема, че номинациите се правят след официално обявяване на процедурата. Тя изтъкна, че в продължение на една година нито политическите сили, включително и от опозицията, нито неправителствените организации в сектора са направили номинации.


 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ